Morzsás Szilváslepény



Talán a kép is árulkodik róla valamelyest, kicsit lekapattam az alját, és a teteje is megbarnult néhol. Nagyon mérges voltam, mert az első pillanattól, hogy a sütőbe toltam nagyon ígéretesen nézett ki. A recept, ami alapján készítettem 180 fokon 50 percet ír. Már réges-régen kitapasztaltam, hogy az én sütőm kicsit túlmelegszik, meg ugye légkeveréses. Kötve hiszem, hogy a Nagyi 80 éves barátnője ilyesfajta sütőben tapasztalta volna meg a megfelelő sütési időt… Tehát azt javaslom, hogy a 35-40-ik perctől figyeljük a sütit.

Hozzávalók:
25 cm-es tortaformához: 80dkg szilva, 12 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor, 12 dkg cukor, 12 dkg puha vaj, 2 tojás, 1 zacskó vanillincukor, reszelt citromhéj. Morzsához: 15 dkg liszt, 10dkg cukor, 10 dkg puha vaj, őrölt fahéj

1.A szilvát megmostam, kettévágtam, kimagoztam. 4 evőkanál cukorral, és kb. 3 teáskanál fahéjjal elkevertem, és a hűtőbe pihenni tettem, hogy az ízek összeérjenek.
2.A sütőt 180 fokra előmelegítettem. A tortaformát kivajaztam. A tésztához a lisztet és a sütőport egy tálba szitáltam. Hozzáadtam a többi hozzávalót is, robotgéppel csomómentesre kevertem. A tésztát a formába kanalaztam, és elsimítottam. Ezt az előzőleg előkészített szilvával kiraktam, a levet amit ersztett ráöntöttem.
3.A morzsához a lisztet egy tálba tettem, hozzáadtam a cukrot, az őrölt fahéjat, majd a puha vajat. Robotgéppel alaposan eldolgoztam. A morzsát a szilvarétegre szórtam. Kb. 45-50 perc alatt megsütöttem. - Eat'aliano

Torta di Ricotta


Ennél gyorsabb desszertet még nem készítettem. Az egész mindössze 10 percet vett igénybe! Készítettem hozzá egy kis házi eperlekvárt, együtt a kettő minden várakozásomat felülmúlta!!!

Hozzávalók:
18 cm-es tortaformához: 215 gr (1 csomag) zabfalatok, 100 gr vaj, 250gr mascarpone, 500 gr ricotta, 2 evőkanál porcukor, 1 lime, 2-3 evőkanál narancs lekvár, fél pohár tejföl.

1.A tortaforma alját egy sütőpapíron körberajzoltam, kivágtam, ezzel béleltem az alját. A kekszet összezúztam, hozzákevertem a felolvasztott vajat, alaposan elkevertem, majd a forma aljára lapogattam, végül egy evőkanál segítségével alaposan lenyomkodtam.
2.A mascarponét összekevertem a ricottával, lekvárral, a lime levével, reszelt héjával és a porcukorral. Alaposan, csomómentesre kevertem. Ezt a krémet rákanalaztam a kekszre, tetejét elsimítottam. A tejfölt a tetejére kentem (így jobban mutat), és egy kicsi reszelt lime héjjal díszíttettem. Majd kb. 4-5 órára ment a hűtőbe. -Eat'aliano

Pasta alla Carbonara


Ezen a recepten bizonyára sokan elgondolkodnak majd… Semmi tejszín…???? Még Olaszországban is volt szerencsém tejszínes baconos carbonárához. Nyilván, ahogy az már Itáliában csak lenni szokott ahány tartomány, falu, ház annyi szokás. Emlékszem, egyszer egy szomszéd faluban lakó hölgy jött hozzánk vendégségbe, egész este azon vitatkoztak, hogy rosszul vannak elkészítve az ételek, és hogy náluk ezt mennyivel jobban készítik, pedig csak 5 km-re lakott. Mindenki másra esküszik, mindenkinek a sajátja a legjobb! Ez rendben is van így, legalább ők becsülik a hagyományaikat, és érdeklik őket az ételek. A receptem egy eredeti családi titok, és volt szerencsém elsajátítani. Az olasz mammám (aki egyébként a Google Translater segítségével nyomon követi a blogom) most biztosan megharagszik. :) A tejszínes verziót pedig ezúton mindenki felejtse el!
Hozzávalók:
400 gr rigatoni tészta, 150 gr pancetta, 2 egész tojás, 2 tojás sárgája, 40 gr parmezán, 40 gr pecorino, só, frissen őrölt bors.
1.A pancettát megtisztítottam, kockára vágtam. Kevés olíva olajon egy serpenyőben finom ropogósra pirítottam. Közben a tésztát a forrásban lévő vízbe tettem. A parmezánt és a pecorínót lereszeltem, majd hozzáadtam a felvert tojásokhoz, alaposan borsoztam és enyhén sóztam (csak óvatosan, mert a pancetta elég sós!), az egészet jól elkevertem, ez lesz a szósz.
 2.Mikor a tészta már al dentére főtt átmertem a pancettára és ráöntöttem a szószt, és a tészta főzővizéből hozzáadtam 2-3 evőkanálnyit. Összemelegítettem. Figyelem, nem az a cél, hogy tésztás-szalonnás rántottát készítsünk, tehát a szószt csak sűrítsük be, figyeljünk oda, hogy ne legyen száraz!!! - Eat'aliano

Az én csokis sütim



Az ötlet a nagyi bögrés süti receptjéből jött... Vendégeket vártunk, de valahogy a többi fogás elterelte a figyelmemet a desszertről, tehát kreatívnak kellett lennem, össze kellett dobnom valami egyszerű, de nagyszerű sütit az itthon található alapanyagokból. Ahogy ez lenni szokott a süti az utolsó utáni pillanatban merült csak fel bennem, arra, hogy alaposan végiggondolva a menüsorhoz passzoló desszertet készítsek már nem maradt elegendő idő. A végeredmény magáért beszél, a sütési időt leszámítva gyorsan megvoltam vele és szinte mindent felhasználtam, ami a éppen a kezem ügyébe akadt. :)


Hozzávalók:
2 pohár natúr joghurt, 4 pohár liszt, 3 pohár cukor, 1 pohár olaj, 3 tojás, 1 csomag sütőpor, 2 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál kakaópor, reszelt citromhéj, csipet só, fél tábla fehércsokoládé, 1 tábla, legalább 70%-os csokoládé, 3 dl tej, 1 csomag csokipuding.

1.A joghurtot beleöntöttem egy keverőtálba, ezután az egyik joghurtos dobozt kimostam, ez lett a mérő eszköz. Jött a liszt, cukor, sütőpor, vaníliás cukor, majd az olaj, kakaópor. Ezután a tojás, reszelt citromhéj, só. Habverővel csomómentesre kevertem.
2.Egy kapcsos tortaforma alját kibéleltem sütőpapírral, oldalát vajjal kikentem. A tészta felét a forma aljába öntöttem. 3 dl tejből folyékony pudingot készítettem, miután kellőképpen kihűlt óvatosan a tortaformában lévő tésztára helyeztem.
3.A csokoládékat késsel feldaraboltam, és a maradék tésztához kevertem.  Végül ezt a masszát nagyon óvatosan a tortaformában lévő tésztára és pudingra öntöttem, hogy a tészták és a puding ne keveredjen egymással. Kb. 150-160 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt, lassan megsütöttem. -Eat'aliano

Tojáskrém


Sosem volt a kedvenc ételem, nem rajongtam érte még akkor sem, mikor vacsora vendégeinket Tatár beefsteak-kel vártuk, és ki kellett találnunk egy második opciót is, mert van ugye aki nem szívesen eszik nyers húst. Mivel abban egyeztünk meg, hogy a vacsorát a vendégekkel együtt készítjük, kénytelen voltam valami hasonló, ám de gyors ételt kitalálni.
Olyan jól sikerült, hogy ezúttal a húsos csoda helyett, inkább a tojáskrémet választottam!!!
Íme a végeredmény. :)

Hozzávalók:
6 db tojás, 1 gerezd fokhagyma, 1 kisebb fej vöröshagyma, 1 evőkanál piros arany, 1 evőkanál mustár, 3 evőkanál majonéz, 2-3 evőkanál vaj, só, bors.

1.A tojásokat keményre főztem, s miután kihűlt megpucoltam és egy nagyobb tálba raktam, villával összetörtem. A fokhagymát összezúztam, a vöröshagymát apróra kockáztam, és az összes többi hozzávalóval a tojásokhoz adtam, alaposan elkevertem... - Eat'aliano

Madártej


Gyerekkorom legkedvesebb édessége. Ha madártej volt a desszert, az nekem és a húgomnak, Roninak nagy ünnep volt és még a tálat is kinyaltuk. Egyébként is nagy nyalakodósnak számítottunk, lekvár főzésnél vagy süti sütésnél minden tálat kinyaltunk egytől-egyig. Versengtünk, hogy kié a finomabb krém, tészta maradványa….

Hozzávalók:
4 tojás, 15 dkg cukor, 1,5 l tej, 2 db vanília rúd (vagy 1 csomag vaníliás cukor), 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál vaj

1.A tojásfehérjéket 3 evőkanál cukorral jó kemény habbá vertem. Egy nagy (legalább 3-4 literes) lábasban felforraltam 1/2 l tejet. A felvert habból enyhén gyöngyöző tejbe (vízbe mártott) evőkanállal tojásnyi galuskákat szaggattam. Egyszerre csak keveset tettem az edénybe, hogy a galuskáknak legyen helyük megnőni! Mikor felemelkedett a hab, óvatosan megfordítottam és kb. 1/2 percig főztem takaréklángon. A kész habgaluskákat szűrőkanállal egy külön tálra félretettem.
2.Ezután elkészítettem vaníliamártást. A tejhez visszaöntöttem a habgaluskákról lecsöpögött tejet is! A tojások sárgáját 2 dl tejjel, a cukorral és a liszttel elkevertem. A tejet a vaníliával felforraltam és apránként, forrón a tojássárgájából készült krémhez adtam folyamatos kevergetés mellett. Az edényt visszatettem a tűzre és kis lángon, folytonos kevergetés mellett addig főztem, míg elkezdett sűrűsödni. Forrnia nem szabad, mert a tojássárgája összeugrik!!!
3.Levettem a tűzről, és egy pici vajdarabot kevertem a forró madártejbe, ettől fényesebb lett. A kész madártejet üvegtálba öntöttem, rátettem a habokat, majd ment a hűtőbe. Hidegen tálaltam. Ha a „pihenés” után besűrűsödne, tejjel hígítsuk. - Eat'aliano

Lasagne alla Bolognese



Lasagne al forno

Be kell látnom, nem ez lett életem legjobb fotója. Mindenesetre boldogan könyveltem el a fotózás utáni kóstolás eredményét, az ízek mindenért kárpótoltak. Minden álmom volt egy olyan lasagnét készíteni, ami olyan szép marad tálaláskor, mint a szakácskönyvekben. Ezúttal sem sikerült...úgy érzem a közeljövőben gyakran eszünk majd lasagnét :)

Hozzávalók:
50 dkg Lasagne tészta (friss vagy "száraz"), 1 adag Bolognai ragu, 1 adag Besamelmártás , 3 db mozzarella, 5 dkg parmezán sajt (reszelt)

1.Én kész "száraz" lasagne tésztát használtam, emiatt a besamelmártást egy kicsit hígabbra készítettem, hogy a tésztalapokat jobban benedvesítse. Elővettem egy magasabb téglalap alakú tepsit, majd az aljára tettem néhány kanál besamelmártást és szétterítettem.
2.Ráhelyeztem a tésztalapokat, majd rátettem egy sor bolognai ragut, majd megint egy sor tésztalap, besamelmártás, bolognai ragu. Addig ismételtem a rétegezést, amíg a hozzávalók el nem fogytak. A tetejére a besamelmártás került. A tetejére végül a felkarikázott mozzarella sajtot tettem és rászórtam a parmezán sajtot. 180 C°-os előmelegített sütőben kb. 20 percig alufóliával letakarva, majd 10percig fólia nélkül sütöttem.

Ragu bolognese

Hozzávalók:
30 dkg marhahús (színhús), 10 dkg húsos szalonna, 1/2 pohár száraz vörösbor, 1 pohár húslé, 5 evőkanál paradicsom sűrítmény, 5 dkg hagyma, 5 dkg répa, 5 dkg zeller

1.Az apróra vágott (darált) szalonnát és a zöldségeket (zellerszár, répa, hagyma) olíva olajon megfutattam, majd hozzáadtam a darált marhahúst és mikor már eléggé megpirult hozzáadtam fél pohár vörösbort. Miután a bor elpárolgott hozzáadtam a paradicsom konzervet, a sót, borsot, egy pohár húslevest, és  kb. másfél – két órán át főztem lassú tűzön.

Besamelmártás

Hozzávalók:
4 evőkanál extra szűz olíva olaj, 5 dkg liszt, 1/2 l tej, 2 csipet szerecsendió, 1 dkg reszelt parmezán

1.Elővettem egy edényt és bele tettem a vajat, lassú tűzön olvasztottam, majd fokozatosan adtam hozzá a lisztet folyamatos keverés mellet. (vigyáztam, nehogy leégjen). Ezután szakaszosan adtam hozzá a forró tejet, szintén folyamatos kevergetés mellet és lassú tűz felett. Folyamatos kevergetés mellet kb. 15 percig főztem. Sóztam és hozzá tettem a szerecsendiót. A végén adtam hozzá a reszelt parmezán sajtot.- Eat'aliano

Pizza fatta in casa

 


Édes kishúgom (egyik a négyből) látogatott meg a héten, őszi szünet van a suliban és meghívtam magunkhoz. Ketten gondoltuk ki a vacsorát. Mi mást akarna egy 12 éves gyerek, mint pizzát?!? Esetleg nutellás kenyeret vagy rántott húst, sült krumplival… Végült az előbbinél maradtunk, és nagyon jól döntöttünk. Két félét készítettünk: Pizza ai frutti di mare, és Pizza con prosciutto cudo e ruccola.

Pizzatészta

Hozzávalók:
300 g liszt + liszt a gyúráshoz, só, 4 evőkanál olíva olaj, 20 g friss élesztő.

1.Egy tálba öntöttem a lisztet, elkevertem a sóval és az olajjal. Szétmorzsoltam az élesztőt, és 1,5 dl langyos vízben felfutattam.
2.A tálban először összekevertem az egészet, utána már könnyebben ment a gyúródeszkán. Megszórtam egy kis liszttel, és a tésztát erőteljesen átgyúrtam. Addig gyúrtam, amíg szép selymes és sima lett.
3.A tésztát visszatettem a tálba, letakartam egy konyharuhával, és vártam. Úgy 1- 1 ½ óra múlva a tészta kb. a duplájára dagadt, készen állt a sütésre.

Pizza szósz

Hozzávalók:
1 doboz polpa di pomodoro, 2 gerezd fokhagyma, 4-5 levél friss bazsalikom, 1 evőkanál olíva olaj, só, bors.

1.A polpa di pomodorót pürésítettem, hozzáadtam a felvágott bazsalikomot, összenyomott fokhagymát, az olíva olajat. Sóztam, borsoztam. Jól elkevertem.




Pizza con prosciutto crudo e ruccola

1.A kinyújtott tésztát megkentem a szósszal, kb. fél mozzarellát széttépkedtem és rászórtam. 220 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütöttem, amíg a tészta megbarnult, végül tálaláskor ráhelyeztem a prosciuttót és a friss rukkolát.



Pizza ai frutti di mare

1.A vékonyra kinyújtott pizza tésztát megkentem a szósszal, elosztottam rajta a tenger gyümölcseit, meglocsoltam olajjal, borsot őröltem rá. 220 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütöttem, amíg a tészta szép barna lett. - Eat'aliano

Zuppa di frutti di mare



Ezúttal fagyasztott tenger gyümölcseiből készítettem, ugyanis tavaly Bécsben a karácsonyi vásár alkalmával betértünk a Metro-ba, ahol isteni fagyasztott tengeri herkentyűket sikerült beszereznünk, és lám egy év elteltével előkerült a hűtő aljáról egy bontatlan csomag…
Amikor szerencsém van friss hozzávalókat beszerezni a Nagycsarnokban, inkább friss halból készítem, de ezúttal a fagyasztott verzió receptjét osztom meg veletek.

Hozzávalók:
 500 g fagyasztott tenger gyümölcsei, 300 ml tejszín, 1 kisebb fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 3-4 evőkanál polpa di pomodoro, 1 csokor friss petrezselyem, 1 csokor friss kapor, olíva olaj, só, bors.

1.Kiolvasztottam a fagyasztott tengeri herkentyűket, alaposan kinyomkodtam a levet, amit eresztett (később ennek a lének fontos szerepe lesz) és papír törlőre helyeztem. 4-5 evőkanál olíva olajon megpároltam a kockára vágott hagymát és az összenyomott fokhagymát, majd hozzáadtam a tenger gyümölcseit, kb. 1 percig pároltam, hozzáadtam a polpa di pomodoro-t, dinszteltem további 1 percig.
2.A levet, amit eresztett felöntöttem még 3 dl vízzel és hozzáöntöttem a párolt „halhoz”. Közepes lángon tovább főztem 5 percig. Ezután jött hozzá a tejszín, sóztam, borsoztam. Összeforraltam, végezetül hozzáadtam a felaprított petrezselymet és kaprot. Eat'aliano