Sajtos rúd szilveszterre

 
Elérkeztünk az év utolsó napjához, és így én az idei utolsó bejegyzésemhez... Ezzel a szilveszteri finomsággal Kívánok Mindenkinek Nagyon Boldog Új Esztendőt!
 
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 10 dkg zsiradék, 10 dkg vaj, 2,5 dkg (fél csomag) élesztő, 1 kk. só, 1 tojás sárgája, 1 kis pohár tejföl, 6 dkg reszelt trappista, kevéske tej, 2 mokkás kanál cukor. Tetejére: 1 tojás fehérje, kb. 10-15 dkg reszelt trappista sajt.

1.Az élesztőt belemorzsoltam egy nagyméretű pohárba, ment rá a 2 mokkás kanál cukor, a már kimért lisztből 2 evőkanálnyi és annyi langyos (!) tej, amennyitől kissé folyós lett, kézi habverővel csomómentesre kevertem, így kb. 10 perc alatt felfutott.
2.Eközben egy nagyobb tálban elkevertem a száraz hozzávalókat, hozzáadtam a szobahőmérsékletű zsiradékot, az olvasztott vajat, reszelt sajtot, a tojás sárgáját, felfuttatott élesztőt, majd hozzákanalaztam a dobozból a tejföl felét. Jól eldolgoztam, ha a tészta még száraz, szükség szerint adjunk hozzá egy kis tejfölt, de csak óvatosan, nehogy ragacsos tésztát kapjunk.
3.Egy lisztezett deszkán a tésztát ujjnyi vastagságúra nyújtottam. Tetejét tojás fehérjével (amit előzőleg villával felvertem) megkentem, majd reszelt sajttal megszórtam. Derelyevágóval kb. 1-1,5 x 10 cm-es rudakat vágtam. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 15 perc alatt megsütöttem. - Eat'aliano

Töltött káposzta



Hozzávalók:
1 kg darált sertéshús, 1,5 kg savanyú káposzta, 20 db savanyított káposztalevél, 2 tojás, 2 maroknyi rizs, 5-6 maroknyi burizs, fél szál füstölt kolbász, 20dkg házi, húsos füstölt szalonna, 1 szárított cseresznyepaprika, fűszerpaprika, liszt, 5 gerezd fokhagyma, só, bors.

1.A káposztát, és a leveleket bő vízben átmostam, kinyomkodtam. A darált húst ízesítettem 3-4 kk. pirospaprikával, 3-4 gerezd zúzott fokhagymával, és ízlés szerint sóval, borssal, majd hozzáadtam a rizst és a 2 tojást. Jól elkevertem a masszát, és közepes gombócokat formálva a káposztalevelekbe csomagoltam, amikből előzetesen kivágtam a vastagabb erezeteket. A füstölt kolbászt langyos víz alá tartottam pár másodpercre, így könnyedén lehúztam a bőrét, felkarikáztam. A füstült szalonnát megtisztítottam, felcsíkoztam.
2.Az alapanyagokat a következőképpen rétegeztem egy hatalmas edénybe: alulra jött egy sor káposzta, majd a gombócok, rá kis szalonna, kolbász, 1-2 maroknyi burizs, 1 kk. fűszerpaprika, kevés só, őrölt bors és így tovább, amíg a gombócok el nem fogytak. Utolsó réteg a káposzta legyen, tetejére 1 kk. paprika.
3.Felöntöttem annyi vízzel, hogy kb. 1-2 ujjnyira ellepje. Forrásig nagyobb lángon, később, hogy le ne égjen alacsony hőfokon kb. 2,5 óra alatt megfőztem. Mikor elkészült, a gombócokat kivettem és elkészítettem a rántást. 1 ek. olajat felmelegítettem, ebben 1 gerezd zúzott fokhagymát kicsit megpirítottam, a tűzről lehúzva ehhez jött a 1 ek. liszt, 1 kk. pirospaprika, kicsit pirítottam. Halvány rántást készítettem, félrehúzva felengedtem kevés vízzel, csomómentesre kevertem, hozzáadtam a káposztához.
4.Így besűrítettem, majd mentek vissza a gombócok. Tejföllel, és mindenki meglepetésére frissen sült kenyérrel tálaltam. Igaz apáék???? A tökéletes kenyér receptje, ami az én legnagyobb meglepetésemre is valóban ropogós héjú, lukacsos belsejű lett, hamarosan olvasható lesz itt a blogban…. - Eat'aliano

Fahéjas-gyömbéres csokis keksz



A csokis keksz alapreceptjét, Fűszeres Eszter blogjából csentem, már sokszor készítettem. Nálam nagyon bevált. Karácsonyi nasinak, most kétféle csokoládéval, és őrölt gyömbérrel készült.

Hozzávalók:
30 dkg liszt, 1 ek. kakaópor, 1 csipet só, 1 tk. sütőpor, 10 dkg fehér csoki, 10 dkg ét csoki, 20 dkg puha vaj, 2 tojás, 25 dkg porcukor, 2 cs. vaníliás cukor, 1 kk. fahéj, 1 kk. őrölt gyömbér.

1.A csokit apró darabokra vágtam. A tojást habosra kevertem a vajjal, majd ment bele a cukor. A lisztet összekevertem a száraz hozzávalókkal, a csoki darabokkal, majd jól elkevertem a vajas masszával.
2.Kanál segítségével, kis gombócokat sütőpapírral bélelt tepsibe helyeztem, majd ellapogattam. Ügyelve a megfelelő távolságra, mert sütés közben megnőnek. 180 fokra előmelegített sütőben 12 perc alatt sült meg. - Eat'aliano

Mézeskalács


Hozzávalók:
Tészta: 45 dkg liszt, 25 dkg porcukor, 1 cs. vaníliás cukor, 15 dkg méz, 3 db tojás, 1 kk. szódabikarbóna, 1 kk. őrölt fahéj, 1 kk. őrölt gyömbér, 1 kk. őrölt szegfűszeg, 1 kk. mézeskalács fűszerkeverék.
Máz: 1 tojásfehérje, 15 dkg porcukor.

1.Összekevertem a száraz hozzávalókat, hogy a lisztből mindenhová jusson, majd összedolgoztam a folyékony hozzávalókkal is. Egy éjszakára ment a hűtőbe.
2.Másnap a tésztát még egyszer átdolgoztam, majd egy nyújtófával 4 mm vastagságúra nyújtottam, formával kiszúrtam. 175 fokra előmelegített sütőben sütőpapírral kibélelt tepsiben 5-7 perc alatt megsütöttem.
3.A mázzal, egyéb díszítő cukrokkal dekoráltam, almagerezdek kíséretében sütőpapírral bélelt fém dobozba helyeztem. - Eat'aliano

Limoncello avagy Citromlikőr



Fontos, hogy mindenképpen kezeletlen vagy bio citromból készítsük, mivel a héjból egy hónap alatt minden méreg kiázik. Ha nem tudunk 90-95%-os alkoholt beszerezni, készíthetjük vodkából is, bár így nem lesz túl erős.

Hozzávalók (2l.):
8-10 db citrom, 1 liter 90-95 %-os alkohol, 600 gr cukor, 1 liter víz.

1.Az alaposan megmosott citromokat krumpli „pucolóval” vékonyan meghámoztam, ügyelve, hogy a fehér, kesernyés részt ne vágjam le. A héjat 15 napig az alkoholban áztattam, 2 naponta összerázogattam.
2.A cukorból és vízből szirupot főztem, kb. 5 percig forraltam. Miután kihűlt a citromhéjas keverékhez adtam, hagytam állni még 10 percig. Ezután leszűrtem, egy szimpatikus üvegbe töltöttem, és a fagyasztóba tettem. Érdemes, fogyasztás előtt lehűteni a poharakat! Eat'aliano

Kocsonya



Életem első kocsonyája, de olyan jól sikerült, hogy biztosan nem az utolsó! A receptet egy kedves „barátnőmtől”, Ági nénitől kaptam (aki remélem nem haragszik meg amiért „lebarátnőmöztem”). Nos, korábbról a Nagyitól is volt már egy receptem, és e kettő keresztezéséből született meg az alábbi.

Hozzávalók:
4 db köröm (hentessel 4 felé vágatva), 1 kisebb kb. 1 kg-os füstölt csülök, 1 tekercs bőr, 1 nagy maroknyi fokhagyma, 10-15 szem egész bors, 1 fej vöröshagyma, 2-3 db szárított cseresznye paprika, só.

1.A körmöket alaposan megtisztítottam (ügyelve a szőrökre is), a füstölt csülköt lefejtettem a csontról, nagyobb darabokra vágtam, a bőrt megmostam, aljáról a zsírt egy késsel lekapartam, daraboltam. A vöröshagymát, fokhagymákat megtisztítottam, utóbbiakat kettévágtam.
2.Egy nagy kb. 20 l-es fazékban, nagy lángon, hideg vízben feltettem főni az összes hozzávalót, úgy, hogy a víz kb. 3-4 ujjnyira ellepte a húsokat. A csülök csontját is beletettem. Forrás után többször is lehaboztam. Alacsony hőfokon, időnként kevergetve kb. 5 óra alatt megfőztem, a füstölt csülök miatt csak a legvégén sóztam, illetve frissen őrölt borssal és nyers, darált csípős paprikával (erős pistával) ízesítettem.
3.Tálalás előtt a húslét többször leszűrtem, hogy ne legyen zavaros, ne legyen benne egész bors, se fokhagyma. A húsokat szétválogattam, hogy minden tálkába kerüljön köröm, hús, bőr, rámertem a levet, annyit, hogy a húsokat teljesen ellepje, így kihűtöttem, majd ment a hűtőbe. Fél óra elteltével fogyasztható is! Tálalhatjuk lilahagymával, megszórhatjuk pirospaprikával, vagy facsarhatunk rá friss citromlevet is! - Eat'aliano


Tatár beefsteak




A legtöbben ezt az ételt a „húsdarálós” módszerrel készítik. Nekem volt szerencsém megismerni valakit, aki nagy szakértője, már mondhatni mestere a Tatár beefsteak készítésének. A tőle tanult recept összetevői tovább bővülnek sörhabbal, és ½ dl több tíz éves Hennessy konyakkal, no és előírják a hús késsel való aprítását. Ez a saját, egyszerű verzióm és lévén, hogy kényelmes típus vagyok, a vajat egyenesen a masszába keverem, így étkezésnél már nem szükségeltetik vajjal megkenni a pirítóst!

Hozzávalók:
30 dkg bélszín, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 3 tojás sárgája, 50gr folyékony vaj, Worcestershire szósz, mustár, ketchup, 1 kávéskanál pirospaprika, só, frissen őrölt bors, olaj.

1.A bélszínt alaposan megtisztítottam, mustárral majd olajjal bedörzsöltem, borsoztam. Légmentesen vákuumfóliáztam, egy napra ment a hűtőbe.
2.A húst egy éles késsel felaprítottam (szinte pépesítettem), hozzáadtam az apróra felvágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, a tojások sárgáját, a vajat, pirospaprikát. Ízlés szerint ízesítettem a Worcestershire szósszal, mustárral, ketchuppal. Sóztam, borsoztam. Eat'aliano

Karácsonyi Sajttorta

 
Ez a fotó elég furcsa prezentálása a mindenki által jól ismert sajttortának, de mit tegyünk… Ünnepi minőségbe kellett hoznom. :) E recept kivételesen nem a családi gyűjtemény része, hanem egy régebbi receptes magazinból való.

Hozzávalók:
25 dkg zabfalatok, 12 dkg olvasztott vaj, 70 dkg Philadelpia krémsajt, 20 dkg porcukor, 1 dl tejföl, 1 dl tejszín, 2 tojás, 3 tojás sárgája, 2 teáskanál keményítő, 1 citrom leve és héja.

1.A kekszdarát összekevertem az olvasztott vajjal, és egy kivajazott, papírral bélelt, 23 cm-es tortaforma aljába lapogattam. Ment a hűtőbe, s addig elkészítettem a krémet.
2.A szobahőmérsékletű krémsajtot elkevertem a tejföllel, a tejszínnel, a tojásokkal, a citrom reszelt héjával és levével, no meg a keményítővel. Így csomómentesre kevertem.
3.Az így kapott krémet ráhelyeztem a morzsaalapra, elsimítottam. A tortaforma alját, és oldalát légmentesen alufóliába csomagoltam, és 180 fokos előmelegített sütőben, vízfürdőbe állítva 45 perc alatt megsütöttem. - Eat'aliano

Ünnepi Lazactatár



Egykori olasz otthonomban ez a fogás elmaradhatatlan része a karácsonyi ünnepi vacsorának. Természetesen csak, mint előétel. Számtalan receptet ismerek erre a fogásra, van háztartás ahol csak olívaolajjal, kaporral készítik, de én esküszöm a most következőre, persze az ömlesztett sajt az itthoni változatom miatt került a hozzávalókhoz, mert az a bizonyos krémsajt nálunk nem kapható. Elkészítése nem vesz igénybe többet, mint tíz perc, de azért érdemes hűtőben állni hagyni néhány órát.

Hozzávalók:
1 csomag (lehetőleg sótlan) füstölt lazac, 4 csomag ömlesztett sajt, 1 szál póréhagyma, 1 evőkanál mustár, citromlé, só, bors.

1.A lazacot késsel felaprítottam, a póréhagymát felkarikáztam és ezeket egy nagyobb tálba helyezve bekevertem az ömlesztett sajttal.
2.Mustárral, némi borssal, citromlével, szükség szerint sóval ízesítettem. - Eat'aliano

Fokhagymás mediterrán cipó



A gasztroblogokon annyit olvastam már a kenyérsütésről, azok házi változatairól, előnyeiről, fortélyairól. Sajnos, negatív tulajdonságaim közé tartozik, hogy számomra az étkezés nélkülözhetetlen része a tészta vagy kenyér. Szerintem a húsleves úgy jó, ha a fele tészta a fele leves, a pörköltet imádom sok-sok nokedlivel, vagy kenyérrel „tunkolva”. Következzen hát életem első, s minden bizonnyal nem utolsó kenyere. Annyira jól sikerült, hogy megfogadtam minden héten sütök legalább kétszer, annak ellenére, hogy a kedvenc delikáteszemben, rendelésre elkészítik nekem a világ legistenibb, legfinomabb bió kenyerét. Úgy döntöttem, hogy minimális idő-, és pénz ráfordítással eztán inkább magam sütöm.

Hozzávalók egy kisebb cipóhoz:
25 dkg finomliszt, ¼ csomag élesztő, 1 csapott evőkanál cukor, 1-1/2 dl víz, 1 evőkanál olívaolaj, 5-6 evőkanál reszelt parmezán, 2 gerezd fokhagyma, 1 ágacska rozmaring, 1 kiskanál kapribogyó, 5-6 szem kimagozott olívabogyó, 1 kiskanál só.

1.A lisztet egy mély tálba szitáltam, a közepébe nyomtam egy kis mélyedést. Belemorzsoltam az élesztőt, rászórtam a cukrot és belecsorgattam a langyos vizet. Magára hagytam negyed óráig, amíg az élesztő felhabosodott.
2.Ezután elkevertem, hozzáöntöttem az olívaolajat, beletettem az összezúzott fokhagymát, az apróra vágott kapri-, és olíva bogyót, majd a szintén felvágott rozmaringot, a parmezánt, sót. Így a kétszeresére dagasztottam.
3.Miután megkelt, a tésztát lisztezett gyúródeszkán jól kidolgoztam, a cipót elgömbölygettem. Egy jénai tálat sütőpapírral kibéleltem, fedelét vízzel alaposan bespricceltem. A cipót a jénaiba helyezve vízzel lekentem. Lefedve, előmelegített sütőben 190 fokon 40-45 perc alatt megsütöttem. - Eat'aliano

Házi krumplis tészta



Sajnos az elmúlt időszakban több dolog is nehezítette a bejegyzéseim közzétételét, eleinte a fényképezőgéppel adódtak problémáim, később a laptoppal gyűlt meg a bajom több alkalommal is, emiatt ünnepek után meg is válunk egymástól. Ezalatt sok receptet gyűjtöttem, és mindet közzé is teszem szépen lassan…
Ez alkalommal nagy kedvencem, a krumplis tészta következik, de szigorúan csak házi tésztával. Nem tesz semmit összedobni a tésztát, amíg a krumpli párolódik. Érdemes kipróbálni!

Hozzávalók:
½ kg burgonya, 1 fej hagyma, 1 csapott evőkanál pirospaprika, 3 evőkanál olaj, 1 kávéskanál só. Tészta: 2 db tojás, 4 marék liszt, csipet só.

1.Először a tésztát készítettem el. A lisztet egy nagyobb tálba szitáltam, közepére csináltam egy gödröcskét beleütöttem a 2 tojást és sóztam. A hozzávalókat alaposan eldolgoztam. Lisztezett nyújtódeszkán vékonyra sodortam és egy pizza szeletelő segítségével kockára felvágtam, egy kis liszttel meghintettem, hogy ne ragadjanak össze. Lobogó, sós vízben addig főztem, amíg a kockák feljöttek a víz tetejére.
2.A burgonyát meghámoztam, apróra felvágtam, hogy könnyedén megpárolódjon. A hagymát fedő alatt üvegesre pároltam, lehúzva a tűzről hozzáadtam a pirospaprikát, majd a krumplit és 1 dl vizet. Gyakori kevergetés mellett, időnként a vizet pótolva, fedő alatt készre pároltam.
Mikor kész a tésztát hozzáadva még egyszer összemelegítettem. - Eat'aliano

Pollo rustico



Annyi mindent szeretnék írni erről az ételről… Én Pollo alla Cacciatora-nak ismertem meg ezt a fogást, de annyira rusztikus, főleg mikor elkészül, hogy a saját verziómat elneveztem Pollo Rustico-nak. Remélem nem bánjátok… Szerintem sokan egyetértenek velem, ha azt mondom ez egy remekmű! A látvány, az ízek és az illatok magukért beszélnek!!! Mindenkinek ki kell próbálnia… A csirke a paradicsommal, rozmaringgal, fekete olívával… Hmmm… Tökéletes párosítás.
Szombat este barátainkat egy közös tv és dvd nézésre invitáltuk, pacallal kedveskedtünk, nem is akár milyennel (recept később)… De, lévén, hogy mi lányok (annak ellenére, hogy imádjuk a pacalt) valami könnyebbre vágytunk, ki kellett találnom egy másik fogást is. Nem mondhatom, hogy könnyűre sikerült, de a csirke az csirke, mégsem marhabendő… Több szempontot figyelembe véve: kevéske idő az előkészületekre, és hogy aznap leptem meg magam egy kerámia sütőtállal, a választás erre a szuper ételre esett. A kép vasárnap reggel készült (megfelelő fényviszonyok miatt), így már csak a maradékot sikerült megörökítenem.

Hozzávalók:
1 egész konyhakész falusi csirke, 400 gr polpa di pomodoro, 2 db érett papadicsom, 1 doboz fekete olíva bogyó, 3-4 ág friss rozmaring, 4 gerezd fokhagyma, 1 közepes vöröshagyma, 1 szál sárgarépa, olíva olaj, só, bors.

1.A csirkét alaposan megtisztítottam, darabjaira szedtem, mindkét oldalán sóztam, borsoztam. Egy serpenyőben olíva olajat melegítettem és a csirke darabokat mindkét oldalán alaposan (!) lepirítottam. Miután már az utolsó adag utolsó fele pirult hozzáadtam a kockára vágott vöröshagymát, a szintén felkockázott sárgarépát és az összezúzott fokhagymát, így addig pirítottam, amíg a vöröshagyma össze nem esett.
2.Eközben az agyagtálba beleöntöttem a polpa di pomodorót és az olíva bogyó felét, egy rozmaring ágat. Erre helyeztem a csirkét, amelynek néhány darabját beirdaltam és megtűztem a rozmaring ágakkal, majd ráöntöttem a serpenyőben lévő olajos-hagymás „szószt”. Ezután ráöntöttem a kockára vágott paradicsomot, a maradék olíva bogyót, kicsit még sóztam, borsoztam, és meglocsoltam olíva olajjal. Az edényt a tetejével lefedtem és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 1,5 órán át készre sütöttem. Tálalhatjuk tepsiben sült rozmaringos burgonyával, vagy fusilli tésztával. Én az utóbbit választottam, és remek volt.
Eat'aliano

Spaghetti al pomodoro e basilico

 
Ezt a receptet Zsófinak ajánlom. Akitől megtudtam, hogy imádja a paradicsomos tésztát, én pedig szeretném meglepni a legjobb recepttel, amit ismerek, hogy Ő is meglephessen vele egy számára fontos embert. :) Ha valaki unja a paradicsomos ízeket ajánlom figyelmébe a tejszínes verziót, ami csak annyit tesz, hogy megbolondítjuk egy kis pannával.

Hozzávalók:
400 gr spagetti tészta, 400 gr polpa di pomodoro vagy 4-5 db nagyobb érett paradicsom, 5 gerezd fokhagyma, 1 chili paprika (mini), 4 levél friss bazsalikom, só, bors.

1.A tésztát forrásban lévő vízbe tettem. 5 evőkanál olíva olajat a kés végével megnyomott fokhagymával és a kimagozott, felkarikázott chili paprikával felhevítettem, ettől az olaj már ízletes lett. Ezúttal nyers paradicsommal dolgoztam.
2.Leforráztam és lehúztam a héját, majd felkockáztam és a serpenyőbe tettem, összemelegítettem. Összetépkedtem a bazsalikomleveleket és a szószhoz adtam, sóztam, borsoztam. Mikor a tészta al dentére főtt a serpenyőben lévő szószhoz adtam, s így az egészet összemelegítettem. - Eat'aliano