Tatataaaam… Íme itt a nagyi várva várt paprikás csigája :) Aki nem hallott még erről az "édességről", annál elsőre nyilván kiveri a biztosítékot... Mondjuk ha belegondolok, hogy most hallanék róla először... Hát, nem is tudom...
De, de, mivel gyerekkorom óta asztalunk gyakori vendége, engem nem ejt gondolkodóba, már ami a paprikát illeti... Egyetlen dolog tett csak kíváncsivá... Vajon, honnan az ötlet, hogy pirospaprikával készítsenek édességet és a nagyi vajon kitől tanulta???
Meg is kérdeztem mamikámat. Azzal érvelt, hogy anyukája a háború alatti szerény körülmények miatt kénytelen volt kb. 4-5 féle, a családi gazdaságban fellelhető hozzávalókból, változatos étkeket összehozni. Így született meg ez a finomság, lisztből, tejből, pirospaprikából és cukorból. Ez az eredeti recept, ami számomra szokatlanul nem ír tojást. Kicsit fáztam is tőle, de várakozásaimon felül teljesített és elsőre sikerült.
De, de, mivel gyerekkorom óta asztalunk gyakori vendége, engem nem ejt gondolkodóba, már ami a paprikát illeti... Egyetlen dolog tett csak kíváncsivá... Vajon, honnan az ötlet, hogy pirospaprikával készítsenek édességet és a nagyi vajon kitől tanulta???
Meg is kérdeztem mamikámat. Azzal érvelt, hogy anyukája a háború alatti szerény körülmények miatt kénytelen volt kb. 4-5 féle, a családi gazdaságban fellelhető hozzávalókból, változatos étkeket összehozni. Így született meg ez a finomság, lisztből, tejből, pirospaprikából és cukorból. Ez az eredeti recept, ami számomra szokatlanul nem ír tojást. Kicsit fáztam is tőle, de várakozásaimon felül teljesített és elsőre sikerült.
Hozzávalók:
½ kg liszt, ½ cs. friss élesztő, kb. 3-4 dl tej, fűszerpaprika, cukor, kevés vaj.
1.Az élesztőt 2 dl langyos vízben egy csipet cukorral felfuttattam, közben a lisztet egy mélyebb tálba szitáltam, közepére kapartam egy mélyedést és a felfuttatott élesztőt, további 1-1 ½ dl langyos tejjel bele öntöttem. Alaposan összedolgoztam. Előfordulhat, hogy a tészta így is száraz marad, ezt még egy kevés tej hozzáadásával orvosolhatjuk.
2.Mikor a tészta elkészült, kis cipót formáztam belőle és konyharuhával letakarva meleg helyen kb. 1 óra alatt megkelesztettem. Ezután, lisztezett gyúródeszkán téglalap alakúra, ujjnyi vastagságúra sodortam.
3.Tetejét először pirospaprikával vékonyan, majd cukorral bőségesen meghintettem, hogy mindenhová jusson, egészen a szélekig. Óvatos mozdulatokkal feltekertem, majd az így kapott ”rudat” kb. két ujjnyi vastagságúra felvágtam. A csigákat kivajazott, lisztezett tepsibe helyeztem. Előmelegített sütőben 190 fokon kb. 30 perc alatt megsütöttem. - Eat'aliano
Jéééé
VálaszTörlésMicsoda ötlet! És micsoda nagymama! :)
Tetszik!
Az én mamám is rendszeresen sütött és süt paprikás csigát, ami nekem is a kedvencem a kelt tészták közül. Az ő magyarázata is az volt, hogy régen nem volt minden háznál kakaó stb. viszont paprika igen, így ezzel oldották meg. Azóta már én is reprodukáltam, készítettem csigákat, kalácsot, koszorút.... :) Imádom!
VálaszTörlésAmi!
VálaszTörlésNincs még egy ilyen szupi nagyi, mint az enyém :)
Reni!
Akkor úgy látom ez egy mezőföldi specialitás :)
Biztos mezőföldi, én is onnan származom, és a nagymamám is ott élt egész életében. Nálunk komókának hívják:)
VálaszTörléshttp://mithrile.blogspot.com/2008/05/papriks-kumka.html
ehm: kumóka:))
VálaszTörlésKedves Mithrile!
VálaszTörlésHúúú, hát a Te csigáid jobban néznek ki... Nagyon guszták és a blogod is szuper, már át is böngésztem!!!!
Örülök, hogy felfedeztem!!!! :))))
Üdv
Fantasztikus!
VálaszTörlés