Lebbencsleves egy őszi hétvégén Nagyinál, Nagylókon

Anyai nagyapám alföldi származású, családunk azon része még mindig Csongrád mellett él és egész évben paprikát-, paradicsomot termeszt hatalmas-, végeláthatatlan fóliasátrakban.
Nagyi tőlük vette át ezt a laktató, ámde korántsem kímélő receptet, ami azóta családi kedvenc lett.

Amint lehetőségem nyílik kicsit elszakadni a fővárostól, azonnal Nagyimhoz menekülök vidékre. Itt aztán igazi, aktív kikapcsolódás vár rám. Telis-tele sütéssel és főzéssel, nosztalgiázással, régi-, családi tárgyak történetének felderítésével, antik cuccok gyűjtésével…

Sajnos, ez alkalommal (ismét!!!) itthon felejtettem a nagy gépem, így a képek egy sima, amatőr digitális géppel készültek... A recept után megtaláljátok a hétvége legjobban sikerült fotóit, remélem általuk jobban "átjön" majd az a "nagyis retró feeling"… :)


  Hozzávalók:

1 kisebb fakanál házi zsiradék (olajjal helyettesíthető), 10 dkg házi füstölt szalonna, 20 dkg lebbencs tészta, ½ szál füstölt kolbász, 1 nagyobb fej hagyma, 4 db kisebb burgonya, 1 db kimagozott zöldpaprika, 1 db paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, petrezselyem, 1,5 kk pirospaprika, só, bors, őrölt kömény.


1.Kevés zsiradékon megpirítottuk a kockára vágott szalonnát. A szalonnapörcöt kiszedve a kisült zsiradékon rövid ideig pároltuk az apróra vágott hagymát, majd hozzáadtuk a lebbencs tésztát. Folyamatos kevergetés mellett addig pirítottuk a tésztát, míg az piros és hólyagos nem lett. Mikor a tésztánk is kellőképpen lepirult kimertünk a szalonna mellé.
2.Ezután ment bele a kockára vágott burgonya, meghintettük a pirospaprikával és felengedtük kb. 1,5 l vízzel. Végül hozzáadtuk a tésztát, szalonnát, zöldpaprikát, a cikkekre vágott paradicsomot és a felkarikázott kolbászt. Forrás után fűszereztük a sóval, borssal és a köménnyel. Kb. 20 perc alatt készre főztük. - Eat'aliano


Friss tanyasi tojás

Nagyi féltve őrzött anyai öröksége

Kincsek

5 megjegyzés: