Hozzávalók:
1 kisebb (kb. 80 dkg) füstölt csülök, 1 fakanál zsiradék, 3 db vörös bab konzerv, 4 sárgarépa, 2 fehérrépa, zeller + zöld, 1 nagy fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 3 közepes burgonya, paradicsom, 6-8 szem egész bors, 1 csipet köménymag, 2-3 levél babérlevél, pirospaprika, só, őrölt bors. Csipetkéhez: 1 tojás, liszt, só.
1.A csülköt egy éjszakára beáztatjuk. Másnap egy nagy edényben felforraljuk, majd ezt a vizet lecserélve puhára (omlósra) főzzük. Ezután a húst lefejtük a csontról és egy tálba helyezve a levével meglocsoljuk, hogy ne száradjon ki.
2.Zsíron a kockára vágott hagymát és a fokhagymát megpároljuk. Hozzáadjuk a hosszában felvágott zöldségeket, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Ezeket összefőzzük, majd ízesítjük a fűszerekkel és a pirospaprikával, hogy szép színe legyen.
2.Zsíron a kockára vágott hagymát és a fokhagymát megpároljuk. Hozzáadjuk a hosszában felvágott zöldségeket, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Ezeket összefőzzük, majd ízesítjük a fűszerekkel és a pirospaprikával, hogy szép színe legyen.
3.Forrás után hozzá adjuk a kockára vágott burgonyát, majd a szálkásra felvágott füstölt húst. Mikor a burgonya már nagyjából megfőtt hozzáadjuk a babkonzerveket a levükkel együtt. Elkészítjük a csipetkét, a tojást egy csipet sóval és a liszttel keményre gyúrjuk, hogy kézzel jól szaggatható legyen.
4. A legvégén belefőzzük a csipetkét. Tálalás előtt apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk. - Eat'aliano