Sajtos rúd szilveszterre

 
Elérkeztünk az év utolsó napjához, és így én az idei utolsó bejegyzésemhez... Ezzel a szilveszteri finomsággal Kívánok Mindenkinek Nagyon Boldog Új Esztendőt!
 
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 10 dkg zsiradék, 10 dkg vaj, 2,5 dkg (fél csomag) élesztő, 1 kk. só, 1 tojás sárgája, 1 kis pohár tejföl, 6 dkg reszelt trappista, kevéske tej, 2 mokkás kanál cukor. Tetejére: 1 tojás fehérje, kb. 10-15 dkg reszelt trappista sajt.

1.Az élesztőt belemorzsoltam egy nagyméretű pohárba, ment rá a 2 mokkás kanál cukor, a már kimért lisztből 2 evőkanálnyi és annyi langyos (!) tej, amennyitől kissé folyós lett, kézi habverővel csomómentesre kevertem, így kb. 10 perc alatt felfutott.
2.Eközben egy nagyobb tálban elkevertem a száraz hozzávalókat, hozzáadtam a szobahőmérsékletű zsiradékot, az olvasztott vajat, reszelt sajtot, a tojás sárgáját, felfuttatott élesztőt, majd hozzákanalaztam a dobozból a tejföl felét. Jól eldolgoztam, ha a tészta még száraz, szükség szerint adjunk hozzá egy kis tejfölt, de csak óvatosan, nehogy ragacsos tésztát kapjunk.
3.Egy lisztezett deszkán a tésztát ujjnyi vastagságúra nyújtottam. Tetejét tojás fehérjével (amit előzőleg villával felvertem) megkentem, majd reszelt sajttal megszórtam. Derelyevágóval kb. 1-1,5 x 10 cm-es rudakat vágtam. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 15 perc alatt megsütöttem. - Eat'aliano

Töltött káposzta



Hozzávalók:
1 kg darált sertéshús, 1,5 kg savanyú káposzta, 20 db savanyított káposztalevél, 2 tojás, 2 maroknyi rizs, 5-6 maroknyi burizs, fél szál füstölt kolbász, 20dkg házi, húsos füstölt szalonna, 1 szárított cseresznyepaprika, fűszerpaprika, liszt, 5 gerezd fokhagyma, só, bors.

1.A káposztát, és a leveleket bő vízben átmostam, kinyomkodtam. A darált húst ízesítettem 3-4 kk. pirospaprikával, 3-4 gerezd zúzott fokhagymával, és ízlés szerint sóval, borssal, majd hozzáadtam a rizst és a 2 tojást. Jól elkevertem a masszát, és közepes gombócokat formálva a káposztalevelekbe csomagoltam, amikből előzetesen kivágtam a vastagabb erezeteket. A füstölt kolbászt langyos víz alá tartottam pár másodpercre, így könnyedén lehúztam a bőrét, felkarikáztam. A füstült szalonnát megtisztítottam, felcsíkoztam.
2.Az alapanyagokat a következőképpen rétegeztem egy hatalmas edénybe: alulra jött egy sor káposzta, majd a gombócok, rá kis szalonna, kolbász, 1-2 maroknyi burizs, 1 kk. fűszerpaprika, kevés só, őrölt bors és így tovább, amíg a gombócok el nem fogytak. Utolsó réteg a káposzta legyen, tetejére 1 kk. paprika.
3.Felöntöttem annyi vízzel, hogy kb. 1-2 ujjnyira ellepje. Forrásig nagyobb lángon, később, hogy le ne égjen alacsony hőfokon kb. 2,5 óra alatt megfőztem. Mikor elkészült, a gombócokat kivettem és elkészítettem a rántást. 1 ek. olajat felmelegítettem, ebben 1 gerezd zúzott fokhagymát kicsit megpirítottam, a tűzről lehúzva ehhez jött a 1 ek. liszt, 1 kk. pirospaprika, kicsit pirítottam. Halvány rántást készítettem, félrehúzva felengedtem kevés vízzel, csomómentesre kevertem, hozzáadtam a káposztához.
4.Így besűrítettem, majd mentek vissza a gombócok. Tejföllel, és mindenki meglepetésére frissen sült kenyérrel tálaltam. Igaz apáék???? A tökéletes kenyér receptje, ami az én legnagyobb meglepetésemre is valóban ropogós héjú, lukacsos belsejű lett, hamarosan olvasható lesz itt a blogban…. - Eat'aliano

Fahéjas-gyömbéres csokis keksz



A csokis keksz alapreceptjét, Fűszeres Eszter blogjából csentem, már sokszor készítettem. Nálam nagyon bevált. Karácsonyi nasinak, most kétféle csokoládéval, és őrölt gyömbérrel készült.

Hozzávalók:
30 dkg liszt, 1 ek. kakaópor, 1 csipet só, 1 tk. sütőpor, 10 dkg fehér csoki, 10 dkg ét csoki, 20 dkg puha vaj, 2 tojás, 25 dkg porcukor, 2 cs. vaníliás cukor, 1 kk. fahéj, 1 kk. őrölt gyömbér.

1.A csokit apró darabokra vágtam. A tojást habosra kevertem a vajjal, majd ment bele a cukor. A lisztet összekevertem a száraz hozzávalókkal, a csoki darabokkal, majd jól elkevertem a vajas masszával.
2.Kanál segítségével, kis gombócokat sütőpapírral bélelt tepsibe helyeztem, majd ellapogattam. Ügyelve a megfelelő távolságra, mert sütés közben megnőnek. 180 fokra előmelegített sütőben 12 perc alatt sült meg. - Eat'aliano

Mézeskalács


Hozzávalók:
Tészta: 45 dkg liszt, 25 dkg porcukor, 1 cs. vaníliás cukor, 15 dkg méz, 3 db tojás, 1 kk. szódabikarbóna, 1 kk. őrölt fahéj, 1 kk. őrölt gyömbér, 1 kk. őrölt szegfűszeg, 1 kk. mézeskalács fűszerkeverék.
Máz: 1 tojásfehérje, 15 dkg porcukor.

1.Összekevertem a száraz hozzávalókat, hogy a lisztből mindenhová jusson, majd összedolgoztam a folyékony hozzávalókkal is. Egy éjszakára ment a hűtőbe.
2.Másnap a tésztát még egyszer átdolgoztam, majd egy nyújtófával 4 mm vastagságúra nyújtottam, formával kiszúrtam. 175 fokra előmelegített sütőben sütőpapírral kibélelt tepsiben 5-7 perc alatt megsütöttem.
3.A mázzal, egyéb díszítő cukrokkal dekoráltam, almagerezdek kíséretében sütőpapírral bélelt fém dobozba helyeztem. - Eat'aliano

Limoncello avagy Citromlikőr



Fontos, hogy mindenképpen kezeletlen vagy bio citromból készítsük, mivel a héjból egy hónap alatt minden méreg kiázik. Ha nem tudunk 90-95%-os alkoholt beszerezni, készíthetjük vodkából is, bár így nem lesz túl erős.

Hozzávalók (2l.):
8-10 db citrom, 1 liter 90-95 %-os alkohol, 600 gr cukor, 1 liter víz.

1.Az alaposan megmosott citromokat krumpli „pucolóval” vékonyan meghámoztam, ügyelve, hogy a fehér, kesernyés részt ne vágjam le. A héjat 15 napig az alkoholban áztattam, 2 naponta összerázogattam.
2.A cukorból és vízből szirupot főztem, kb. 5 percig forraltam. Miután kihűlt a citromhéjas keverékhez adtam, hagytam állni még 10 percig. Ezután leszűrtem, egy szimpatikus üvegbe töltöttem, és a fagyasztóba tettem. Érdemes, fogyasztás előtt lehűteni a poharakat! Eat'aliano

Kocsonya



Életem első kocsonyája, de olyan jól sikerült, hogy biztosan nem az utolsó! A receptet egy kedves „barátnőmtől”, Ági nénitől kaptam (aki remélem nem haragszik meg amiért „lebarátnőmöztem”). Nos, korábbról a Nagyitól is volt már egy receptem, és e kettő keresztezéséből született meg az alábbi.

Hozzávalók:
4 db köröm (hentessel 4 felé vágatva), 1 kisebb kb. 1 kg-os füstölt csülök, 1 tekercs bőr, 1 nagy maroknyi fokhagyma, 10-15 szem egész bors, 1 fej vöröshagyma, 2-3 db szárított cseresznye paprika, só.

1.A körmöket alaposan megtisztítottam (ügyelve a szőrökre is), a füstölt csülköt lefejtettem a csontról, nagyobb darabokra vágtam, a bőrt megmostam, aljáról a zsírt egy késsel lekapartam, daraboltam. A vöröshagymát, fokhagymákat megtisztítottam, utóbbiakat kettévágtam.
2.Egy nagy kb. 20 l-es fazékban, nagy lángon, hideg vízben feltettem főni az összes hozzávalót, úgy, hogy a víz kb. 3-4 ujjnyira ellepte a húsokat. A csülök csontját is beletettem. Forrás után többször is lehaboztam. Alacsony hőfokon, időnként kevergetve kb. 5 óra alatt megfőztem, a füstölt csülök miatt csak a legvégén sóztam, illetve frissen őrölt borssal és nyers, darált csípős paprikával (erős pistával) ízesítettem.
3.Tálalás előtt a húslét többször leszűrtem, hogy ne legyen zavaros, ne legyen benne egész bors, se fokhagyma. A húsokat szétválogattam, hogy minden tálkába kerüljön köröm, hús, bőr, rámertem a levet, annyit, hogy a húsokat teljesen ellepje, így kihűtöttem, majd ment a hűtőbe. Fél óra elteltével fogyasztható is! Tálalhatjuk lilahagymával, megszórhatjuk pirospaprikával, vagy facsarhatunk rá friss citromlevet is! - Eat'aliano


Tatár beefsteak




A legtöbben ezt az ételt a „húsdarálós” módszerrel készítik. Nekem volt szerencsém megismerni valakit, aki nagy szakértője, már mondhatni mestere a Tatár beefsteak készítésének. A tőle tanult recept összetevői tovább bővülnek sörhabbal, és ½ dl több tíz éves Hennessy konyakkal, no és előírják a hús késsel való aprítását. Ez a saját, egyszerű verzióm és lévén, hogy kényelmes típus vagyok, a vajat egyenesen a masszába keverem, így étkezésnél már nem szükségeltetik vajjal megkenni a pirítóst!

Hozzávalók:
30 dkg bélszín, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 3 tojás sárgája, 50gr folyékony vaj, Worcestershire szósz, mustár, ketchup, 1 kávéskanál pirospaprika, só, frissen őrölt bors, olaj.

1.A bélszínt alaposan megtisztítottam, mustárral majd olajjal bedörzsöltem, borsoztam. Légmentesen vákuumfóliáztam, egy napra ment a hűtőbe.
2.A húst egy éles késsel felaprítottam (szinte pépesítettem), hozzáadtam az apróra felvágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, a tojások sárgáját, a vajat, pirospaprikát. Ízlés szerint ízesítettem a Worcestershire szósszal, mustárral, ketchuppal. Sóztam, borsoztam. Eat'aliano

Karácsonyi Sajttorta

 
Ez a fotó elég furcsa prezentálása a mindenki által jól ismert sajttortának, de mit tegyünk… Ünnepi minőségbe kellett hoznom. :) E recept kivételesen nem a családi gyűjtemény része, hanem egy régebbi receptes magazinból való.

Hozzávalók:
25 dkg zabfalatok, 12 dkg olvasztott vaj, 70 dkg Philadelpia krémsajt, 20 dkg porcukor, 1 dl tejföl, 1 dl tejszín, 2 tojás, 3 tojás sárgája, 2 teáskanál keményítő, 1 citrom leve és héja.

1.A kekszdarát összekevertem az olvasztott vajjal, és egy kivajazott, papírral bélelt, 23 cm-es tortaforma aljába lapogattam. Ment a hűtőbe, s addig elkészítettem a krémet.
2.A szobahőmérsékletű krémsajtot elkevertem a tejföllel, a tejszínnel, a tojásokkal, a citrom reszelt héjával és levével, no meg a keményítővel. Így csomómentesre kevertem.
3.Az így kapott krémet ráhelyeztem a morzsaalapra, elsimítottam. A tortaforma alját, és oldalát légmentesen alufóliába csomagoltam, és 180 fokos előmelegített sütőben, vízfürdőbe állítva 45 perc alatt megsütöttem. - Eat'aliano

Ünnepi Lazactatár



Egykori olasz otthonomban ez a fogás elmaradhatatlan része a karácsonyi ünnepi vacsorának. Természetesen csak, mint előétel. Számtalan receptet ismerek erre a fogásra, van háztartás ahol csak olívaolajjal, kaporral készítik, de én esküszöm a most következőre, persze az ömlesztett sajt az itthoni változatom miatt került a hozzávalókhoz, mert az a bizonyos krémsajt nálunk nem kapható. Elkészítése nem vesz igénybe többet, mint tíz perc, de azért érdemes hűtőben állni hagyni néhány órát.

Hozzávalók:
1 csomag (lehetőleg sótlan) füstölt lazac, 4 csomag ömlesztett sajt, 1 szál póréhagyma, 1 evőkanál mustár, citromlé, só, bors.

1.A lazacot késsel felaprítottam, a póréhagymát felkarikáztam és ezeket egy nagyobb tálba helyezve bekevertem az ömlesztett sajttal.
2.Mustárral, némi borssal, citromlével, szükség szerint sóval ízesítettem. - Eat'aliano

Fokhagymás mediterrán cipó



A gasztroblogokon annyit olvastam már a kenyérsütésről, azok házi változatairól, előnyeiről, fortélyairól. Sajnos, negatív tulajdonságaim közé tartozik, hogy számomra az étkezés nélkülözhetetlen része a tészta vagy kenyér. Szerintem a húsleves úgy jó, ha a fele tészta a fele leves, a pörköltet imádom sok-sok nokedlivel, vagy kenyérrel „tunkolva”. Következzen hát életem első, s minden bizonnyal nem utolsó kenyere. Annyira jól sikerült, hogy megfogadtam minden héten sütök legalább kétszer, annak ellenére, hogy a kedvenc delikáteszemben, rendelésre elkészítik nekem a világ legistenibb, legfinomabb bió kenyerét. Úgy döntöttem, hogy minimális idő-, és pénz ráfordítással eztán inkább magam sütöm.

Hozzávalók egy kisebb cipóhoz:
25 dkg finomliszt, ¼ csomag élesztő, 1 csapott evőkanál cukor, 1-1/2 dl víz, 1 evőkanál olívaolaj, 5-6 evőkanál reszelt parmezán, 2 gerezd fokhagyma, 1 ágacska rozmaring, 1 kiskanál kapribogyó, 5-6 szem kimagozott olívabogyó, 1 kiskanál só.

1.A lisztet egy mély tálba szitáltam, a közepébe nyomtam egy kis mélyedést. Belemorzsoltam az élesztőt, rászórtam a cukrot és belecsorgattam a langyos vizet. Magára hagytam negyed óráig, amíg az élesztő felhabosodott.
2.Ezután elkevertem, hozzáöntöttem az olívaolajat, beletettem az összezúzott fokhagymát, az apróra vágott kapri-, és olíva bogyót, majd a szintén felvágott rozmaringot, a parmezánt, sót. Így a kétszeresére dagasztottam.
3.Miután megkelt, a tésztát lisztezett gyúródeszkán jól kidolgoztam, a cipót elgömbölygettem. Egy jénai tálat sütőpapírral kibéleltem, fedelét vízzel alaposan bespricceltem. A cipót a jénaiba helyezve vízzel lekentem. Lefedve, előmelegített sütőben 190 fokon 40-45 perc alatt megsütöttem. - Eat'aliano

Házi krumplis tészta



Sajnos az elmúlt időszakban több dolog is nehezítette a bejegyzéseim közzétételét, eleinte a fényképezőgéppel adódtak problémáim, később a laptoppal gyűlt meg a bajom több alkalommal is, emiatt ünnepek után meg is válunk egymástól. Ezalatt sok receptet gyűjtöttem, és mindet közzé is teszem szépen lassan…
Ez alkalommal nagy kedvencem, a krumplis tészta következik, de szigorúan csak házi tésztával. Nem tesz semmit összedobni a tésztát, amíg a krumpli párolódik. Érdemes kipróbálni!

Hozzávalók:
½ kg burgonya, 1 fej hagyma, 1 csapott evőkanál pirospaprika, 3 evőkanál olaj, 1 kávéskanál só. Tészta: 2 db tojás, 4 marék liszt, csipet só.

1.Először a tésztát készítettem el. A lisztet egy nagyobb tálba szitáltam, közepére csináltam egy gödröcskét beleütöttem a 2 tojást és sóztam. A hozzávalókat alaposan eldolgoztam. Lisztezett nyújtódeszkán vékonyra sodortam és egy pizza szeletelő segítségével kockára felvágtam, egy kis liszttel meghintettem, hogy ne ragadjanak össze. Lobogó, sós vízben addig főztem, amíg a kockák feljöttek a víz tetejére.
2.A burgonyát meghámoztam, apróra felvágtam, hogy könnyedén megpárolódjon. A hagymát fedő alatt üvegesre pároltam, lehúzva a tűzről hozzáadtam a pirospaprikát, majd a krumplit és 1 dl vizet. Gyakori kevergetés mellett, időnként a vizet pótolva, fedő alatt készre pároltam.
Mikor kész a tésztát hozzáadva még egyszer összemelegítettem. - Eat'aliano

Pollo rustico



Annyi mindent szeretnék írni erről az ételről… Én Pollo alla Cacciatora-nak ismertem meg ezt a fogást, de annyira rusztikus, főleg mikor elkészül, hogy a saját verziómat elneveztem Pollo Rustico-nak. Remélem nem bánjátok… Szerintem sokan egyetértenek velem, ha azt mondom ez egy remekmű! A látvány, az ízek és az illatok magukért beszélnek!!! Mindenkinek ki kell próbálnia… A csirke a paradicsommal, rozmaringgal, fekete olívával… Hmmm… Tökéletes párosítás.
Szombat este barátainkat egy közös tv és dvd nézésre invitáltuk, pacallal kedveskedtünk, nem is akár milyennel (recept később)… De, lévén, hogy mi lányok (annak ellenére, hogy imádjuk a pacalt) valami könnyebbre vágytunk, ki kellett találnom egy másik fogást is. Nem mondhatom, hogy könnyűre sikerült, de a csirke az csirke, mégsem marhabendő… Több szempontot figyelembe véve: kevéske idő az előkészületekre, és hogy aznap leptem meg magam egy kerámia sütőtállal, a választás erre a szuper ételre esett. A kép vasárnap reggel készült (megfelelő fényviszonyok miatt), így már csak a maradékot sikerült megörökítenem.

Hozzávalók:
1 egész konyhakész falusi csirke, 400 gr polpa di pomodoro, 2 db érett papadicsom, 1 doboz fekete olíva bogyó, 3-4 ág friss rozmaring, 4 gerezd fokhagyma, 1 közepes vöröshagyma, 1 szál sárgarépa, olíva olaj, só, bors.

1.A csirkét alaposan megtisztítottam, darabjaira szedtem, mindkét oldalán sóztam, borsoztam. Egy serpenyőben olíva olajat melegítettem és a csirke darabokat mindkét oldalán alaposan (!) lepirítottam. Miután már az utolsó adag utolsó fele pirult hozzáadtam a kockára vágott vöröshagymát, a szintén felkockázott sárgarépát és az összezúzott fokhagymát, így addig pirítottam, amíg a vöröshagyma össze nem esett.
2.Eközben az agyagtálba beleöntöttem a polpa di pomodorót és az olíva bogyó felét, egy rozmaring ágat. Erre helyeztem a csirkét, amelynek néhány darabját beirdaltam és megtűztem a rozmaring ágakkal, majd ráöntöttem a serpenyőben lévő olajos-hagymás „szószt”. Ezután ráöntöttem a kockára vágott paradicsomot, a maradék olíva bogyót, kicsit még sóztam, borsoztam, és meglocsoltam olíva olajjal. Az edényt a tetejével lefedtem és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 1,5 órán át készre sütöttem. Tálalhatjuk tepsiben sült rozmaringos burgonyával, vagy fusilli tésztával. Én az utóbbit választottam, és remek volt.
Eat'aliano

Spaghetti al pomodoro e basilico

 
Ezt a receptet Zsófinak ajánlom. Akitől megtudtam, hogy imádja a paradicsomos tésztát, én pedig szeretném meglepni a legjobb recepttel, amit ismerek, hogy Ő is meglephessen vele egy számára fontos embert. :) Ha valaki unja a paradicsomos ízeket ajánlom figyelmébe a tejszínes verziót, ami csak annyit tesz, hogy megbolondítjuk egy kis pannával.

Hozzávalók:
400 gr spagetti tészta, 400 gr polpa di pomodoro vagy 4-5 db nagyobb érett paradicsom, 5 gerezd fokhagyma, 1 chili paprika (mini), 4 levél friss bazsalikom, só, bors.

1.A tésztát forrásban lévő vízbe tettem. 5 evőkanál olíva olajat a kés végével megnyomott fokhagymával és a kimagozott, felkarikázott chili paprikával felhevítettem, ettől az olaj már ízletes lett. Ezúttal nyers paradicsommal dolgoztam.
2.Leforráztam és lehúztam a héját, majd felkockáztam és a serpenyőbe tettem, összemelegítettem. Összetépkedtem a bazsalikomleveleket és a szószhoz adtam, sóztam, borsoztam. Mikor a tészta al dentére főtt a serpenyőben lévő szószhoz adtam, s így az egészet összemelegítettem. - Eat'aliano


Morzsás Szilváslepény



Talán a kép is árulkodik róla valamelyest, kicsit lekapattam az alját, és a teteje is megbarnult néhol. Nagyon mérges voltam, mert az első pillanattól, hogy a sütőbe toltam nagyon ígéretesen nézett ki. A recept, ami alapján készítettem 180 fokon 50 percet ír. Már réges-régen kitapasztaltam, hogy az én sütőm kicsit túlmelegszik, meg ugye légkeveréses. Kötve hiszem, hogy a Nagyi 80 éves barátnője ilyesfajta sütőben tapasztalta volna meg a megfelelő sütési időt… Tehát azt javaslom, hogy a 35-40-ik perctől figyeljük a sütit.

Hozzávalók:
25 cm-es tortaformához: 80dkg szilva, 12 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor, 12 dkg cukor, 12 dkg puha vaj, 2 tojás, 1 zacskó vanillincukor, reszelt citromhéj. Morzsához: 15 dkg liszt, 10dkg cukor, 10 dkg puha vaj, őrölt fahéj

1.A szilvát megmostam, kettévágtam, kimagoztam. 4 evőkanál cukorral, és kb. 3 teáskanál fahéjjal elkevertem, és a hűtőbe pihenni tettem, hogy az ízek összeérjenek.
2.A sütőt 180 fokra előmelegítettem. A tortaformát kivajaztam. A tésztához a lisztet és a sütőport egy tálba szitáltam. Hozzáadtam a többi hozzávalót is, robotgéppel csomómentesre kevertem. A tésztát a formába kanalaztam, és elsimítottam. Ezt az előzőleg előkészített szilvával kiraktam, a levet amit ersztett ráöntöttem.
3.A morzsához a lisztet egy tálba tettem, hozzáadtam a cukrot, az őrölt fahéjat, majd a puha vajat. Robotgéppel alaposan eldolgoztam. A morzsát a szilvarétegre szórtam. Kb. 45-50 perc alatt megsütöttem. - Eat'aliano

Torta di Ricotta


Ennél gyorsabb desszertet még nem készítettem. Az egész mindössze 10 percet vett igénybe! Készítettem hozzá egy kis házi eperlekvárt, együtt a kettő minden várakozásomat felülmúlta!!!

Hozzávalók:
18 cm-es tortaformához: 215 gr (1 csomag) zabfalatok, 100 gr vaj, 250gr mascarpone, 500 gr ricotta, 2 evőkanál porcukor, 1 lime, 2-3 evőkanál narancs lekvár, fél pohár tejföl.

1.A tortaforma alját egy sütőpapíron körberajzoltam, kivágtam, ezzel béleltem az alját. A kekszet összezúztam, hozzákevertem a felolvasztott vajat, alaposan elkevertem, majd a forma aljára lapogattam, végül egy evőkanál segítségével alaposan lenyomkodtam.
2.A mascarponét összekevertem a ricottával, lekvárral, a lime levével, reszelt héjával és a porcukorral. Alaposan, csomómentesre kevertem. Ezt a krémet rákanalaztam a kekszre, tetejét elsimítottam. A tejfölt a tetejére kentem (így jobban mutat), és egy kicsi reszelt lime héjjal díszíttettem. Majd kb. 4-5 órára ment a hűtőbe. -Eat'aliano

Pasta alla Carbonara


Ezen a recepten bizonyára sokan elgondolkodnak majd… Semmi tejszín…???? Még Olaszországban is volt szerencsém tejszínes baconos carbonárához. Nyilván, ahogy az már Itáliában csak lenni szokott ahány tartomány, falu, ház annyi szokás. Emlékszem, egyszer egy szomszéd faluban lakó hölgy jött hozzánk vendégségbe, egész este azon vitatkoztak, hogy rosszul vannak elkészítve az ételek, és hogy náluk ezt mennyivel jobban készítik, pedig csak 5 km-re lakott. Mindenki másra esküszik, mindenkinek a sajátja a legjobb! Ez rendben is van így, legalább ők becsülik a hagyományaikat, és érdeklik őket az ételek. A receptem egy eredeti családi titok, és volt szerencsém elsajátítani. Az olasz mammám (aki egyébként a Google Translater segítségével nyomon követi a blogom) most biztosan megharagszik. :) A tejszínes verziót pedig ezúton mindenki felejtse el!
Hozzávalók:
400 gr rigatoni tészta, 150 gr pancetta, 2 egész tojás, 2 tojás sárgája, 40 gr parmezán, 40 gr pecorino, só, frissen őrölt bors.
1.A pancettát megtisztítottam, kockára vágtam. Kevés olíva olajon egy serpenyőben finom ropogósra pirítottam. Közben a tésztát a forrásban lévő vízbe tettem. A parmezánt és a pecorínót lereszeltem, majd hozzáadtam a felvert tojásokhoz, alaposan borsoztam és enyhén sóztam (csak óvatosan, mert a pancetta elég sós!), az egészet jól elkevertem, ez lesz a szósz.
 2.Mikor a tészta már al dentére főtt átmertem a pancettára és ráöntöttem a szószt, és a tészta főzővizéből hozzáadtam 2-3 evőkanálnyit. Összemelegítettem. Figyelem, nem az a cél, hogy tésztás-szalonnás rántottát készítsünk, tehát a szószt csak sűrítsük be, figyeljünk oda, hogy ne legyen száraz!!! - Eat'aliano

Az én csokis sütim



Az ötlet a nagyi bögrés süti receptjéből jött... Vendégeket vártunk, de valahogy a többi fogás elterelte a figyelmemet a desszertről, tehát kreatívnak kellett lennem, össze kellett dobnom valami egyszerű, de nagyszerű sütit az itthon található alapanyagokból. Ahogy ez lenni szokott a süti az utolsó utáni pillanatban merült csak fel bennem, arra, hogy alaposan végiggondolva a menüsorhoz passzoló desszertet készítsek már nem maradt elegendő idő. A végeredmény magáért beszél, a sütési időt leszámítva gyorsan megvoltam vele és szinte mindent felhasználtam, ami a éppen a kezem ügyébe akadt. :)


Hozzávalók:
2 pohár natúr joghurt, 4 pohár liszt, 3 pohár cukor, 1 pohár olaj, 3 tojás, 1 csomag sütőpor, 2 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál kakaópor, reszelt citromhéj, csipet só, fél tábla fehércsokoládé, 1 tábla, legalább 70%-os csokoládé, 3 dl tej, 1 csomag csokipuding.

1.A joghurtot beleöntöttem egy keverőtálba, ezután az egyik joghurtos dobozt kimostam, ez lett a mérő eszköz. Jött a liszt, cukor, sütőpor, vaníliás cukor, majd az olaj, kakaópor. Ezután a tojás, reszelt citromhéj, só. Habverővel csomómentesre kevertem.
2.Egy kapcsos tortaforma alját kibéleltem sütőpapírral, oldalát vajjal kikentem. A tészta felét a forma aljába öntöttem. 3 dl tejből folyékony pudingot készítettem, miután kellőképpen kihűlt óvatosan a tortaformában lévő tésztára helyeztem.
3.A csokoládékat késsel feldaraboltam, és a maradék tésztához kevertem.  Végül ezt a masszát nagyon óvatosan a tortaformában lévő tésztára és pudingra öntöttem, hogy a tészták és a puding ne keveredjen egymással. Kb. 150-160 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt, lassan megsütöttem. -Eat'aliano

Tojáskrém


Sosem volt a kedvenc ételem, nem rajongtam érte még akkor sem, mikor vacsora vendégeinket Tatár beefsteak-kel vártuk, és ki kellett találnunk egy második opciót is, mert van ugye aki nem szívesen eszik nyers húst. Mivel abban egyeztünk meg, hogy a vacsorát a vendégekkel együtt készítjük, kénytelen voltam valami hasonló, ám de gyors ételt kitalálni.
Olyan jól sikerült, hogy ezúttal a húsos csoda helyett, inkább a tojáskrémet választottam!!!
Íme a végeredmény. :)

Hozzávalók:
6 db tojás, 1 gerezd fokhagyma, 1 kisebb fej vöröshagyma, 1 evőkanál piros arany, 1 evőkanál mustár, 3 evőkanál majonéz, 2-3 evőkanál vaj, só, bors.

1.A tojásokat keményre főztem, s miután kihűlt megpucoltam és egy nagyobb tálba raktam, villával összetörtem. A fokhagymát összezúztam, a vöröshagymát apróra kockáztam, és az összes többi hozzávalóval a tojásokhoz adtam, alaposan elkevertem... - Eat'aliano

Madártej


Gyerekkorom legkedvesebb édessége. Ha madártej volt a desszert, az nekem és a húgomnak, Roninak nagy ünnep volt és még a tálat is kinyaltuk. Egyébként is nagy nyalakodósnak számítottunk, lekvár főzésnél vagy süti sütésnél minden tálat kinyaltunk egytől-egyig. Versengtünk, hogy kié a finomabb krém, tészta maradványa….

Hozzávalók:
4 tojás, 15 dkg cukor, 1,5 l tej, 2 db vanília rúd (vagy 1 csomag vaníliás cukor), 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál vaj

1.A tojásfehérjéket 3 evőkanál cukorral jó kemény habbá vertem. Egy nagy (legalább 3-4 literes) lábasban felforraltam 1/2 l tejet. A felvert habból enyhén gyöngyöző tejbe (vízbe mártott) evőkanállal tojásnyi galuskákat szaggattam. Egyszerre csak keveset tettem az edénybe, hogy a galuskáknak legyen helyük megnőni! Mikor felemelkedett a hab, óvatosan megfordítottam és kb. 1/2 percig főztem takaréklángon. A kész habgaluskákat szűrőkanállal egy külön tálra félretettem.
2.Ezután elkészítettem vaníliamártást. A tejhez visszaöntöttem a habgaluskákról lecsöpögött tejet is! A tojások sárgáját 2 dl tejjel, a cukorral és a liszttel elkevertem. A tejet a vaníliával felforraltam és apránként, forrón a tojássárgájából készült krémhez adtam folyamatos kevergetés mellett. Az edényt visszatettem a tűzre és kis lángon, folytonos kevergetés mellett addig főztem, míg elkezdett sűrűsödni. Forrnia nem szabad, mert a tojássárgája összeugrik!!!
3.Levettem a tűzről, és egy pici vajdarabot kevertem a forró madártejbe, ettől fényesebb lett. A kész madártejet üvegtálba öntöttem, rátettem a habokat, majd ment a hűtőbe. Hidegen tálaltam. Ha a „pihenés” után besűrűsödne, tejjel hígítsuk. - Eat'aliano

Lasagne alla Bolognese



Lasagne al forno

Be kell látnom, nem ez lett életem legjobb fotója. Mindenesetre boldogan könyveltem el a fotózás utáni kóstolás eredményét, az ízek mindenért kárpótoltak. Minden álmom volt egy olyan lasagnét készíteni, ami olyan szép marad tálaláskor, mint a szakácskönyvekben. Ezúttal sem sikerült...úgy érzem a közeljövőben gyakran eszünk majd lasagnét :)

Hozzávalók:
50 dkg Lasagne tészta (friss vagy "száraz"), 1 adag Bolognai ragu, 1 adag Besamelmártás , 3 db mozzarella, 5 dkg parmezán sajt (reszelt)

1.Én kész "száraz" lasagne tésztát használtam, emiatt a besamelmártást egy kicsit hígabbra készítettem, hogy a tésztalapokat jobban benedvesítse. Elővettem egy magasabb téglalap alakú tepsit, majd az aljára tettem néhány kanál besamelmártást és szétterítettem.
2.Ráhelyeztem a tésztalapokat, majd rátettem egy sor bolognai ragut, majd megint egy sor tésztalap, besamelmártás, bolognai ragu. Addig ismételtem a rétegezést, amíg a hozzávalók el nem fogytak. A tetejére a besamelmártás került. A tetejére végül a felkarikázott mozzarella sajtot tettem és rászórtam a parmezán sajtot. 180 C°-os előmelegített sütőben kb. 20 percig alufóliával letakarva, majd 10percig fólia nélkül sütöttem.

Ragu bolognese

Hozzávalók:
30 dkg marhahús (színhús), 10 dkg húsos szalonna, 1/2 pohár száraz vörösbor, 1 pohár húslé, 5 evőkanál paradicsom sűrítmény, 5 dkg hagyma, 5 dkg répa, 5 dkg zeller

1.Az apróra vágott (darált) szalonnát és a zöldségeket (zellerszár, répa, hagyma) olíva olajon megfutattam, majd hozzáadtam a darált marhahúst és mikor már eléggé megpirult hozzáadtam fél pohár vörösbort. Miután a bor elpárolgott hozzáadtam a paradicsom konzervet, a sót, borsot, egy pohár húslevest, és  kb. másfél – két órán át főztem lassú tűzön.

Besamelmártás

Hozzávalók:
4 evőkanál extra szűz olíva olaj, 5 dkg liszt, 1/2 l tej, 2 csipet szerecsendió, 1 dkg reszelt parmezán

1.Elővettem egy edényt és bele tettem a vajat, lassú tűzön olvasztottam, majd fokozatosan adtam hozzá a lisztet folyamatos keverés mellet. (vigyáztam, nehogy leégjen). Ezután szakaszosan adtam hozzá a forró tejet, szintén folyamatos kevergetés mellet és lassú tűz felett. Folyamatos kevergetés mellet kb. 15 percig főztem. Sóztam és hozzá tettem a szerecsendiót. A végén adtam hozzá a reszelt parmezán sajtot.- Eat'aliano

Pizza fatta in casa

 


Édes kishúgom (egyik a négyből) látogatott meg a héten, őszi szünet van a suliban és meghívtam magunkhoz. Ketten gondoltuk ki a vacsorát. Mi mást akarna egy 12 éves gyerek, mint pizzát?!? Esetleg nutellás kenyeret vagy rántott húst, sült krumplival… Végült az előbbinél maradtunk, és nagyon jól döntöttünk. Két félét készítettünk: Pizza ai frutti di mare, és Pizza con prosciutto cudo e ruccola.

Pizzatészta

Hozzávalók:
300 g liszt + liszt a gyúráshoz, só, 4 evőkanál olíva olaj, 20 g friss élesztő.

1.Egy tálba öntöttem a lisztet, elkevertem a sóval és az olajjal. Szétmorzsoltam az élesztőt, és 1,5 dl langyos vízben felfutattam.
2.A tálban először összekevertem az egészet, utána már könnyebben ment a gyúródeszkán. Megszórtam egy kis liszttel, és a tésztát erőteljesen átgyúrtam. Addig gyúrtam, amíg szép selymes és sima lett.
3.A tésztát visszatettem a tálba, letakartam egy konyharuhával, és vártam. Úgy 1- 1 ½ óra múlva a tészta kb. a duplájára dagadt, készen állt a sütésre.

Pizza szósz

Hozzávalók:
1 doboz polpa di pomodoro, 2 gerezd fokhagyma, 4-5 levél friss bazsalikom, 1 evőkanál olíva olaj, só, bors.

1.A polpa di pomodorót pürésítettem, hozzáadtam a felvágott bazsalikomot, összenyomott fokhagymát, az olíva olajat. Sóztam, borsoztam. Jól elkevertem.




Pizza con prosciutto crudo e ruccola

1.A kinyújtott tésztát megkentem a szósszal, kb. fél mozzarellát széttépkedtem és rászórtam. 220 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütöttem, amíg a tészta megbarnult, végül tálaláskor ráhelyeztem a prosciuttót és a friss rukkolát.



Pizza ai frutti di mare

1.A vékonyra kinyújtott pizza tésztát megkentem a szósszal, elosztottam rajta a tenger gyümölcseit, meglocsoltam olajjal, borsot őröltem rá. 220 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütöttem, amíg a tészta szép barna lett. - Eat'aliano

Zuppa di frutti di mare



Ezúttal fagyasztott tenger gyümölcseiből készítettem, ugyanis tavaly Bécsben a karácsonyi vásár alkalmával betértünk a Metro-ba, ahol isteni fagyasztott tengeri herkentyűket sikerült beszereznünk, és lám egy év elteltével előkerült a hűtő aljáról egy bontatlan csomag…
Amikor szerencsém van friss hozzávalókat beszerezni a Nagycsarnokban, inkább friss halból készítem, de ezúttal a fagyasztott verzió receptjét osztom meg veletek.

Hozzávalók:
 500 g fagyasztott tenger gyümölcsei, 300 ml tejszín, 1 kisebb fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 3-4 evőkanál polpa di pomodoro, 1 csokor friss petrezselyem, 1 csokor friss kapor, olíva olaj, só, bors.

1.Kiolvasztottam a fagyasztott tengeri herkentyűket, alaposan kinyomkodtam a levet, amit eresztett (később ennek a lének fontos szerepe lesz) és papír törlőre helyeztem. 4-5 evőkanál olíva olajon megpároltam a kockára vágott hagymát és az összenyomott fokhagymát, majd hozzáadtam a tenger gyümölcseit, kb. 1 percig pároltam, hozzáadtam a polpa di pomodoro-t, dinszteltem további 1 percig.
2.A levet, amit eresztett felöntöttem még 3 dl vízzel és hozzáöntöttem a párolt „halhoz”. Közepes lángon tovább főztem 5 percig. Ezután jött hozzá a tejszín, sóztam, borsoztam. Összeforraltam, végezetül hozzáadtam a felaprított petrezselymet és kaprot. Eat'aliano

Csirkepörkölt



Ez egy igazi falusi recept, mi sem jelzi jobban, mint hogy egész csirkéből készül, ráadásul belsőségekkel. Gyerekkorom időit idézi minden falat… Az orromban érzem azt a „kellemetlen” illatot mikor anya vagy a nagyi pörkölte a szőröcskéket a frissen vágott csirke bőréről… Kellemes ébresztő volt vasárnap reggel. :) Sokan nem ismerik ezt a „robbantott” típust, mert a hentesnél vásárolt alapanyagokból általában csak a comb, szárny, hát szokott a pörköltbe kerülni… Szerintem az összes alkatrésszel :), májjal, szívvel sokkal ízletesebb, tartalmasabb… Ahogy a képen is látszik, tejföllel tálaltam és isteni volt! Próbáljátok ki!

Hozzávalók:
1 púpozott fakanál zsiradék, 1 nagy fej hagyma, 1 zöldpaprika, 1 kisebb paradicsom, 1 púpozott teáskanál pirospaprika, 1 púpozott teáskanál só, 1 egész csirke, belsőségekkel.

1.A hagymát felkockáztam, a zsiradékon üvegesre pároltam. Hozzáadtam a felkarikázott zöldpaprikát és a félbevágott meghámozott paradicsomot. Ezt összeforraltam.
2.Félrehúztam a tűzről, meghintettem a pirospaprikával, sóztam és felengedtem 2 pohár (kb. 4-4 ½ dl) vízzel.
3.Ehhez adtam hozzá a letisztított, megmosott, feldarabolt csirkét és a belsőségeket. Lefedtem, és gyakori kevergetés mellett készre főztem. - Eat'aliano

Sfoglia con funghi e mozzarella



Ahogy ígértem itt a következő fogása a múlt heti vendégváró menümnek. Nagy sikert aratott, remélem nektek is tetszeni fog.
A sfoglia olaszul leveles tésztát jelent. Itáliában sok féle pitét készítenek belőle, zöldségekkel, pancetta-val, prosciutto-val. Nekem mégis valahogy ez a gombás, sajtos féle állt/áll a legközelebb a szívemhez. Egyszerű, gyors, és nagyon finom!!!!

Hozzávalók:
10 db közepes csiperkegomba, 40 gr szárított vargánya gomba, 1 csomag leveles tészta, 2 csomag mozzarella, 1 tojás, 2 gerezd fokhagyma, chili, olívaolaj, só, bors.

1.A vargányát 4-5 órára beázattam, hogy jól megszívja magát. Megtisztítottam a csiperkét, felkockáztam. Az olívaolajat felhevítettem a kés végével megnyomott fokhagymával, és két karika chilivel. Miután az olaj kellőképpen felmelegedett az utóbbiakat kivettem az olajból, ezekkel csak ízesítettem. Ebben az olajban készre pároltam a csiperkét és a kinyomkodott vargányát. Sóztam, borsoztam.
2.Egy kisebb kerámia sütőtálat kivajaztam, belehelyeztem a leveles tésztát úgy, hogy a tál egyik felén egy kicsit kilógott, az alját teljesen befedte, a másik felén pedig megmaradt a tészta nagyobbik része (ezt hajtottam később a töltelékre). Beleöntöttem a párolt gombát, a tetejére ollóval rávágtam (kézzel is tépkedhetjük) a mozzarellát. Ezután a tésztát gondosan ráhajtottam a töltelékre, úgy, hogy sütés közben ne folyhasson ki!
3.A tetejét óvatosan bevagdostam, de csak annyira, hogy a töltelékig ne jussak el. 1 tojás sárgájával alaposan megkentem. 160 fokos előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütöttem. - Eat'aliano

Joghurtos muffin


A héten egy kedves barátunkat vártunk vacsorára, szerettem volna lenyűgözni valami egyszerű, de nagyszerű desszerttel... Elsőre talán nagyon valóban nagyon egyszerűnek tűnhet, de feldobva egy kis vanília fagyival isteni volt! A vacsora nagyon jól sikerült az aznap szerzett pálinkának köszönhetően. :) :) A többi fogás receptje is hamarosan érkezik :)

Hozzávalók:
1 pohár gyümölcsös joghurt, 2 pohár liszt, 1,5 pohár cukor, 0,5 pohár olaj, 3 tojás, fél csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor, reszelt citromhéj, csipet só, gyümölcs.

1.A joghurtot beleöntöttem egy keverőtálba, ezután a joghurtos dobozt kimostam, ez lett a mérő eszköz. Jött a liszt, cukor, sütőpor, vaníliás cukor, majd az olaj. Ezután a tojás, reszelt citromhéj, só.
2.Habverővel csomómentesre kevertem. A muffin formákat kibéleltem a muffin papírral, és ¾-ig megtöltöttem a tésztával. A kiolvasztott piros gyümölcs mixet a tészták tetejére szórtam. Majd kb. 160 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütöttem. Végezetül vanília fagylalttal tálaltam!!!!!  - Eat'aliano

Pesto di basilico



Tudom a legtöbben a mozsárra esküsznek a pesto készítésénél. Mi a nagy családnak elég nagy adagokat készítettünk, ezért konyhai robotgéppel pürésítettük. Ezúttal sem tettem másként és bevallom idő híján is jobbnak láttam, hogy így készítsem. Sajnos nem emlékeztem a pontos arányokra, de szerencsémre tegnap e-mail-en megérkezett a recept. Érdemes nagyobb adagot készíteni és lefagyasztani, így más alkalommal tökéletes gyors ebéd lehet.

Hozzávalók:

50 gr friss bazsalikom levél, ½ pohár olíva olaj, 6 evőkanál reszelt parmezán, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál fenyőmag, só, bors.

1.Először a bazsalikomot, a fokhagymát és a fenyőmagot tettem a gépbe. Darabosra törtem, majd ezután következett a parmezán és végül a durvára őrölt só, bors, olíva olaj, s így együtt össze turmixoltam. - Eat'aliano


Padlizsánkrém


Hozzávalók:
2 közepes padlizsán, 3 gerezd fokhagyma, 1 kisebb fej vöröshagyma, 1 kis pohár tejföl, kb. 1-1 ½ dl majonéz, 1-2 evőkanál olíva olaj, só, bors.

1.A padlizsánok végeit levágjuk, alufóliával kibélelt tepsibe rakjuk, előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt 180 fokon addig sütjük, amíg a padlizsánok héja ráncos nem lesz, a húsát pedig be tudjuk nyomni.
2.Miután a padlizsán kihűlt leszedjük a héját, a húsát egy nagyobb tálba helyezzük, hozzáadjuk a kockára vágott vöröshagymát, az összenyomott fokhagymát és az összes többi hozzávalót, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Bot mixerrel pürésítjük.
3.Pirítóssal, lilahagymával, póréhagymával, paradicsommal, paprikával tálaljuk. Eat'aliano

Paprikás krumpli csipetkével



Hozzávalók:
1 kg burgonya, 1 szál házi kolbász, 1 közepes fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál pirospaprika, 1 tv paprika, 1 paradicsom, só, bors, zsiradék, aki szereti virsli. Csipetkéhez: 1 tojás, liszt, só.

1.A vöröshagymát finomra vágjuk, a fokhagymát összenyomjuk és zsiradékon megdinszteljük. A kolbászt folyó víz alá tartjuk, így könnyedén lejön a héja, 5-6 cm-es darabokra vágjuk, és a hagymára rakjuk, hogy színt eresszen és kicsit megpiruljon. Lehúzzuk a tűzről és rászórjuk a pirospaprikát, jól elkeverjük, ezután adjuk hozzá a félbe vágott tv paprikát, és a cikkekre vágott paradicsomot. Összefőzzük.
2.Ezután jöhet hozzá a cikkekre vágott burgonya, ekkor sózzuk, borsozzuk és felengedjük annyi vízzel, hogy a burgonyát ellepje. Fedő alatt addig főzzük, míg a burgonya már majdnem teljesen megpuhult, ekkor hozzáadjuk a csipetkét és készre főzzük (aki virslivel szereti ekkor adja hozzá felkarikázva). Tálaláskor tejföllel meglocsoljuk. - Eat'aliano

Túrós finomság



Hozzávalók:
2 csomag keksz (Győri Édes Zabfalatok), 100 gr teavaj, 2 cs. túró, 2 kisebb pohár natúr joghurt, 100 gr fagyasztott erdei gyümölcs mix, 1 citrom, porcukor, 1 cs. vaníliás cukor.

1.A kekszet mozsárban alaposan összetörjük, a teavajat felolvasztjuk és összekeverjük a keksszel, majd egy csatos tortaforma aljára nyomkodjuk.
2.A túrót a joghurttal, a citrom reszelt héjával és pár csepp citromlével, 5 evőkanál porcukorral és a vaníliás cukorral összekeverjük. Ezután hozzáadjuk a gyümölcsöket, óvatosan átforgatjuk.
3.A túrós masszát rásimítjuk a kekszes alapra. 5-6 órára hűtőbe helyezzük. - Eat'aliano