„Egyszerű” sült sütőtök


Itt az ideje az egyszerű-gyors-őszi-melengető recepteknek… A sütőtök  nem tartozik a legnépszerűbb alapanyagok közé… Meglepetésemre, családi körben azt tapasztaltam, hogy két véglet létezik: van aki bolondul érte, van aki egyenesen gyűlöli… Kb. 50-50% az arány…
Egyszerűen, sütve, a legtöbben leszavazták, sütőtök krémleves formájában azonban nagy sikere volt…
Kezdésnek induljunk az alapoktól, most csak süssük meg…


1.A tököt először félbe vágtam, belső magjait egy kanál segítségével eltávolítottam, majd a már megtisztított részeket 3-3 egyenlő részre szeltem.
2.A tököket kényelmesen, egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezve a már 180 fokra előmelegített sütőbe dugtam kb. 1 órára.

Eat’aliano

Lebbencsleves egy őszi hétvégén Nagyinál, Nagylókon

Anyai nagyapám alföldi származású, családunk azon része még mindig Csongrád mellett él és egész évben paprikát-, paradicsomot termeszt hatalmas-, végeláthatatlan fóliasátrakban.
Nagyi tőlük vette át ezt a laktató, ámde korántsem kímélő receptet, ami azóta családi kedvenc lett.

Amint lehetőségem nyílik kicsit elszakadni a fővárostól, azonnal Nagyimhoz menekülök vidékre. Itt aztán igazi, aktív kikapcsolódás vár rám. Telis-tele sütéssel és főzéssel, nosztalgiázással, régi-, családi tárgyak történetének felderítésével, antik cuccok gyűjtésével…

Sajnos, ez alkalommal (ismét!!!) itthon felejtettem a nagy gépem, így a képek egy sima, amatőr digitális géppel készültek... A recept után megtaláljátok a hétvége legjobban sikerült fotóit, remélem általuk jobban "átjön" majd az a "nagyis retró feeling"… :)


  Hozzávalók:

1 kisebb fakanál házi zsiradék (olajjal helyettesíthető), 10 dkg házi füstölt szalonna, 20 dkg lebbencs tészta, ½ szál füstölt kolbász, 1 nagyobb fej hagyma, 4 db kisebb burgonya, 1 db kimagozott zöldpaprika, 1 db paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, petrezselyem, 1,5 kk pirospaprika, só, bors, őrölt kömény.


1.Kevés zsiradékon megpirítottuk a kockára vágott szalonnát. A szalonnapörcöt kiszedve a kisült zsiradékon rövid ideig pároltuk az apróra vágott hagymát, majd hozzáadtuk a lebbencs tésztát. Folyamatos kevergetés mellett addig pirítottuk a tésztát, míg az piros és hólyagos nem lett. Mikor a tésztánk is kellőképpen lepirult kimertünk a szalonna mellé.
2.Ezután ment bele a kockára vágott burgonya, meghintettük a pirospaprikával és felengedtük kb. 1,5 l vízzel. Végül hozzáadtuk a tésztát, szalonnát, zöldpaprikát, a cikkekre vágott paradicsomot és a felkarikázott kolbászt. Forrás után fűszereztük a sóval, borssal és a köménnyel. Kb. 20 perc alatt készre főztük. - Eat'aliano


Friss tanyasi tojás

Nagyi féltve őrzött anyai öröksége

Kincsek

Meggyes pite


Kb. 2 hete tart ez a rekkenő hőség, azóta nem kívánok mást, csak zöldséget, gyümölcsöt. Ezen magam is meglepődtem, hiszen korábban nem voltam oda értük semmilyen formában.


Szerencsére most van szezonja a legtöbb és legjobb gyüminek, zöldségnek, s ezt igyekszem is maximálisan kihasználni.


Mai sütim egy újragondolt nyári finomság, amit eredetileg nagyikámtól tanultam, bár ez alkalommal feloldoztam magam a kötöttségek alól és itt-ott változtattam rajta.


Az kóstoltatás eredménye: néhány darab levágott szél, amiért még versenyeztek a tesztelők!



Hozzávalók:

20 dkg liszt, 20 dkg vaj, 4 tojás, 15 dkg cukor, 80 dkg kimagozott meggy és ehhez még 10 dkg cukor.


1.A meggyet kb. fél nappal korábban lecukroztam és állni hagytam.

2.Szobahőmérsékletű vajat habosra kevertem a 15 dkg cukor felével, majd lassú kevergetés mellett, egyenként adtam hozzá a tojások sárgáját, amit habverővel jól összedolgoztam a krémmel.

3.A fehérjét kemény habbá vertem a cukor másik felével és egy csipet sóval. Ezt aztán egy spatulával, óvatos mozdulatokkal összekevertem a korábban habosra kevert vajjal.

4.Ezután egy szitával (lassan adagolva) hozzáadtam a lisztet, s alaposan elkevertem.

5.Előmelegítettem a sütőt a legmagasabb fokozaton, eközben a kész tésztát kivajazott, lisztezett tepsibe öntöttem és az alaposan kinyomkodott meggyet, sűrűn a tetejére szórtam. Ezután a sütőt 140 fokra mérsékeltem és így kb. 20-25 perc alatt megsütöttem. - Eat'aliano

La pasta fresca fatta in casa


Az én házi tésztám nagyon egyszerű recept alapján készül, mindössze két hozzávaló szükséges hozzá. Azonban ami a gyúrást illeti, nos az egy nehezebb folyamat, sok-sok gyakorlást igényel, melyet csak kitartó szorgalom árán tudunk elsajátítani.
 
Hozzávalók:
Személyenként: 100 gr liszt, 1 tojás.

1.A lisztet egy nyújtódeszkára halmoztam, közepére egy mélyedést képeztem, ebbe kerültek a tojások, melyeket egy villával felvertem, úgy hogy azok eközben az összes lisztet felvegyék. Eztán jött csak a neheze, a gyúrás, illetve a nyújtás.

2. A kapott masszából lisztezett gyúródeszkán cipót formáztam, törekedve arra, hogy már ne ragadjon. Nyújtófával, állandó csúsztatott mozdulatokkal alaposan kilapítottam, majd több alkalommal a tésztát a sodrófára feltekerve addig nyújtottam, amíg el nem értem a kívánt vastagságot, ami kb. fél centi.



3.Tekintettel arra, hogy ez alkalommal csak egy egyszerű linguine tésztát készítettem, igyekeztem megkönnyíteni a dolgom a metélésnél. Így először a kiterített tészta két szélét behajtottam egyenlően a közepéig, majd ezt még egyszer félbe hajtottam. Ezután már csak a metélés volt hátra, melynek technikáját (felesleges magyarázat helyett) az alábbi képeken láthatjátok. - Eat'aliano



A Santa Susanna malomban őrölt liszt

Visszatértem egy Carciofi alla romana-val :)

 
Hosszú-hosszú idő után végre újra írhatok Nektek… Laptopom ismét a régi, így nem is haboztam sokáig.. Gépem immáron 4 napja újra a birtokomba került… Úgy döntöttem első körben folytatom római beszámolóm. 
Következzen hát egy szuper recept, aminek alapanyaga nem túl szokványos a magyar háziasszonyok konyhájában és csak kevesen ismerik/fogyasztják. Azért remélem, többen kedvet kaptok hozzá és elkészítitek. 
Alapvetően ez a recept egy antipasti, melyet olíva olaj alatt még hetekig tárolhatunk a frigóban. 

Hozzávalók:
1 kg articsóka, 2 citrom, 2 l hideg csapvíz, 4 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, olíva olaj, só, bors. 

1.Az articsókát megtisztítottam, eltávolítottam a külső leveleket, a szárakat meghámoztam. A citromokat felkarikáztam és egy nagy tálban kb. 2 liter vízhez adtam. Ebbe a citromos vízbe helyeztem a már meghámozott articsókákat, hogy ne barnuljanak meg. 
2.Párolás előtt egy papírtörlővel szárazra töröltem és félbe vágtam őket, majd a felaprított petrezselymet, sót, borsot bedörzsöltem a levelek közé.
3.Ezután kb. 2-3 dl olíva olajat felhevítettem a felaprított fokhagymával, de csak annyira, hogy azok meg ne égjenek, majd ebben az olajban kb. 15-20 perc alatt pároltam meg az előkészített articsókákat. - Eat'aliano

Ricotta fritte


Mai előételem nem egy szokványos fogás még az itáliai asszonyok konyhájában sem. Mi itthon a ricotta-t főként édességek és töltött tészták készítéséhez használjuk, Olaszországban azonban számos módja van még a felhasználásának, többek között remek antipasti-k készülnek belőle. Én is közöltem már receptet ezzel a hozzávalóval, de mai előételem minden bizonnyal érdekesebb kalandozást ígér a megszokott ízek után. Remélem sokan kipróbáljátok!

Hozzávalók:
150 gr ricotta, 2 tojás, liszt, napraforgó olaj.

1.A ricottából két evőkanál segítségével galuska méretű ill. formájú „gombócokat” formáztam. Először a felvert tojásba, majd a lisztbe mártottam. Forró olajban kisütöttem. - Eat'aliano



Melanzane alla parmigiana


Az elkövetkező időszakban többségében a Rómából hozott receptjeimet osztom meg veletek, igyekszem rövid idő alatt sok-sok receptet közzé tenni, hogy válogathassatok a kedvetekre való fogások közül. Remélem sokan kipróbáljátok majd kedvenceimet.

Hozzávalók:
2 db nagyobb padlizsán, 200 gr parmezán, 2 db mozzarella, 10 db érett koktél paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, olíva olaj, só, bors.

1.A padlizsánokat alapos öblítés után hosszában 4 egyenlő szeletre vágtam, szárazra töröltem. A koktélparadicsomokat megmostam, felszeleteltem, a mozzarellát kézzel apró darabokra tépkedtem.
2.A padlizsán szeletek mindkét oldalát kevés olíva olajon egy serpenyőben megpirítottam, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyeztem. A paradicsomot, mozzarellát és az átnyomott fokhagymát a padlizsán szeletekre helyeztem.
3.Ízlés szerint sóztam, borsoztam, majd meglocsoltam kevés extra szűz olíva olajjal. Végezetül alaposan megszórtam frissen reszelt parmezán sajttal. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt aranybarnára sütöttem. - Eat'aliano


Ciambella alla Sara

 
Jöjjön hát római utam második receptje, amit fogadott nővéremmel, Saraval készítettünk el. Tökéletes vendégvárónak, reggelire vagy csak egy kávé mellé. A képek miatt elnézést kérek, nem sikerültek túl jól...

Hozzávalók:
4 tojás, 350 gr liszt, 300 gr cukor, 100 gr vaj, ½ dl olíva olaj, 1 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor, 1 zacskó sütőpor, 150 gr étcsokoládé.

1.A tojásokat egy kézi mixer segítségével krémesre kevertük a cukorral. A lisztet a sütőporral és a vaníliás cukorral elkevertük és a tojásos krémhez szitáltuk, majd hozzáadtuk a felolvasztott vajat, az olajat és a tejet, mixerrel ismételten alaposan átkevertük.
2.Az étcsokit egy nagyobb késsel felaprítottuk és egy spatulával óvatosan a tésztához kevertük. Kivajazott-lisztezett sütőformában, 180-190 fokra előmelegített sütőben kb. 45-50 perc alatt megsütöttük. - Eat'aliano


La piú buona carbonara del mondo alla Simone


Egy hete már, hogy visszatértem Rómából, ahol olasz családommal tölthettem néhány napot. Rengeteg (új) élménnyel tértem haza, azt sem tudom, hol kezdjem beszámolómat, hiszen oda térhettem vissza, ahol minden főzéssel kapcsolatos tapasztalatomat szereztem.
Felfrissítettem homályba veszett tudásomat és tanultam sok-sok új receptet.

Sajnos, rajtam kívülálló okok miatt csak két napot tölthettem az enyéimmel, de így is tartalmasra, illetve felejthetetlenre sikeredett. Egy tucatnyi ételt készítettünk el együtt.

A képek főzés közben készültek, nem igazán törekedtem a tökéletességre, de remélem azért így is kedvetekre lesznek.

Nem is szaporítom tovább a szót, jöjjön az én első számú favoritom, a carbonara. Ezen kedvencemről korábban már közöltem egy receptet, de ezúttal a kint készült verziót írom le, pontosan úgy, ahogy azt elkészítettük. Mondjátok, mi lehetne ennél eredetibb? :))

A további beszámolókért, receptekért térjetek be hozzám a napokban. :)

Hozzávalók (5 főre):
750 gr mezzemaniche tészta, 200 gr pancetta, 7 tojás sárgája, ½ dl tej, kb. 100 gr frissen reszelt parmezán sajt, kb. 100 gr frissen reszelt pecorino sajt, só, bors.

1.A tésztát bő, forrásban lévő vízben feltettük főni. Közben a tojások sárgáját egy kézi habverővel alaposan kikevertük a tejjel, reszelt sajtokkal, sóztuk, borsoztuk (ha a massza esetleg túl sűrű kevés tejjel hígíthatjuk, a sóval pedig bánjunk csínján, mert a pancetta elég sós). A felkockázott pancettát kevés olíva olajon ropogósra pirítottuk egy nagy serpenyőben.
2.A tésztát 2 perccel az utasítás szerinti idő előtt leszűrtük, hozzáadtuk a pancettához, ráöntöttük a tojásos szószt és így további 1 percig melegítettük, ügyelve arra, hogy a tojás ne csapódjon ki, maradjon inkább egy picit nyers. - Eat'aliano


Pasta con piselli e salsiccia


Kevés helyen kapni olasz nyers salsiccia-t (kolbászt), régóta vadásztam már rá. A napokban azonban volt szerencsém vásárolni a Culinaris-ban. Olaszországban sokfelé készítik a következő receptet, amikor is a húst a bélből kiszedve lepirítják és így adják a tésztához.

Hozzávalók:
400 gr tészta, 2 kolbász, 300-350 gr fagyasztott borsó, 200 ml főzőtejszín, 3 gerezd fokhagyma, 1 chili, olíva olaj, só, bors.

1.A tésztának a vizet feltettem félmaréknyi durvára őrölt sóval. A borsót felolvasztottam, forrásban lévő vízbe dobtam kb. 2-3 percre, majd leszűrtem. A megnyomott fokhagymát, kimagozott, felkarikázott chilit olíva olajon megfuttattam.
2.Ebben az ízletes olajban pirítottam meg a béltől megszabadított, kézzel tépkedett kolbász darabkákat, mikor elkészültek jött hozzá a borsó, kb. egy percig együtt pirítottam. Végezetül ráöntöttem a tejszínt és csak ekkor ízesítettem sóval, borssal, erre azért volt szükség, mert a kolbász általában, már ízesítve van.
3.A tésztát közben al dentére főztem a mártásba mertem, az egészet még egyszer átmelegítettem, hogy az ízek átjárják a tésztát is. - Eat'aliano


Eper habbal

A minap kaptam egy egész rekesz epret Moncsitól és Józsikától, akiknek ezúton köszönöm szépen!

Hirtelen nem tudtam, mit is kezdjek ekkora mennyiséggel. Aztán történt, hogy párom egyik éjszaka titkon rájárt az eprecskére és alig maradt néhány szem, így hát eldöntöttem a maradékot egész egyszerűen csak tejszínhabbal tálalom. Nem kellett más csak szépen megmosott félbe vágott eper, 1 doboz habtejszín jó keményre felverve, az alábbi módon tálalva:






Eat'aliano

Sajtos sonkás muffin



Korábban soha nem próbálkoztam „sós” muffin készítéssel. Kicsit fura a szokványos édes verziók után, de gondolom ezzel nem vagyok egyedül. A végeredmény azonban eloszlatott bennem minden kételyt és ezentúl éppoly gyakran készül majd valamilyen  „sós” verzió a konyhámban, mint a megszokott desszertnek való.

Hozzávalók:
1 üveg szeletelt gomba, 100 g szeletelt nyers sonka, 200 g búzaliszt, 3 csapott teáskanál sütőpor, 3 tojás, 200 ml tej, ½ teáskanál só, frissen őrölt bors, 150g reszelt trappista sajt.

1.A tésztához a gombaszeleteket szitára téve jól lecsöpögtettem. A sonkát csíkokra vágtam. A lisztet a sütőporral elvegyítettem és keverőtálba szitáltam. A tojást, tejet, sót és borsot hozzáadtam.
2.Az egészet egy kézi habverővel eldolgoztam. A sajtot, sonkát és gombát egy spatulával a masszába kevertem.
3.A tésztát 12 muffin sütésére alkalmas, kikent kilisztezett muffinformába töltöttem. 160 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütöttem. - Eat'aliano



Cukkinitorta


Régóta szemezek ezzel a recepttel, egy nemrég kölcsönkapott Dr. Oetker szakácskönyvben leltem rá. Rómában ettem már hasonlót, de sosem készítettem el. Imádom a cukkinit, még akkor is ha "snassz", szerintem meg amúgy is csak magában az... Alig bírtam kivárni a fotózás végét, azonnal felfaltam két szeletet. A tészta omlós, egyben ropogós, belül krémes. Nem spóroltam a fűszerekkel, a szerecsendió és a kakkukfű isteni mediterrán zamatúvá varázsolta a torta salata-mat :)

Hozzávalók:

Tésztához: 225 g búzaliszt, 1 csipet só, 1 tojás, 100 g puha vaj vagy margarin

Tetejére: 500 g cukkini, 250 g sovány szalonna (bacon), 150 g sűrű főzőtejszín, 2 tojás, só, frissen őrölt bors, reszelt szerecsendió, 1 evőkanál vagdalt, friss kakukkfű.

1.A tésztához a lisztet egy keverőtálba szitáltam. A sót, tojást és vajat hozzáadtam és robotgéppel átdolgoztam. Utána enyhén lisztezett gyúródeszkán kézzel simává gyúrtam, fóliába csomagolva ment a frigóba.
2.A tetejéhez a cukkinit megmostam, végeit levágtam és felszeleteltem. A szeletelt bacont felcsíkoztam és a cukkínivel együtt serpenyőben kb. 5 percig pároltam, majd hagytam kihűlni.
4.A tészta 2/3-át egy 26 cm átmérőjű tortaforma aljára lapogattam, a fennmaradt tésztából hengert formáztam és a forma oldalához nyomkodva kb. 3 cm-es peremet formáztam. A tészta alját villával megszurkáltam, 180 fokos előmelegített sütőben 10 perc alatt elősütöttem.
5.Amíg a tészta sült, majd hűlt elkészítettem a „cukkini masszát”. A tejszínt, tojást, sót, borsot, szerecsendiót és kakukkfüvet egy kézi habverővel jól elkevertem, majd hozzáadtam a cukkínihez és a szalonnához. Ezt aztán a tésztára kanalaztam, úgy hogy mindenhová jusson. A formát újra a 180 fokos sütőbe helyeztem további 25-30 percre. - Eat'aliano




Crostata con formaggio e cioccolato


Tegnapi desszertem az egyik nagy kedvencem. Nem is értem, miért nem készítettem el már "ezer" éve... Nem bírtam tovább! Reggel felkeltem, elsétáltam a közeli közértbe, megvettem a hiányzó alapanyagokat és lám…

A végeredmény: kívül ropogós crostata, belül krémes töltelék, tetején csokoládéval…

Hozzávalók:

Alaptészta: 100 gr liszt, 50 gr kakaó, 90 gr búzadara, 50 gr cukor, 100 gr vaj

Sajtkrém: 200 gr Philadelphia, 170 gr görög joghurt, 2 tojás, 130 gr cukor, 75 gr darált mandula, 40 gr tej-, vagy étcsoki

Csokimáz: 100 gr tej-, vagy étcsokoládé, 40 gr vaj.

1.Az alaptészta hozzávalóit jól összedolgoztam. Egy 24 cm-es tortaforma alját sütőpapírral béleltem, belelapogattam a tésztát, hogy mindenhová jusson és a szélén perem képződjön, villával megszurkáltam. 150 fokos előmelegített sütőben 15 perc alatt elősütöttem.
2.Ezután jött a sajtkrém. Az összetevőket egy kézi habverővel elkevertem, utoljára adtam hozzá a durvára vágott csokoládét. Mikor az alap tészta elkészült ezt a masszát rákanalaztam és így együtt ment vissza a 150 fokos sütőbe további 45 percre.
3.Végezetül nem volt más hátra, elkészítettem a csokikrémet. Gőz felett felolvasztottam a csokoládét és a vajat, ezt a torta tetejére kanalaztam, egy spatula segítségével eloszlattam.
Eat'aliano



Balatone, Mala Garden és Luca Panna

Nekem a Balaton...

Ez a hét sem telt el betegség nélkül, már meg sem lepődöm. Torokfájás, levertség, láz… És a többi, ami csak ezzel jár… :( Gondolom másoknak sem ismeretlen a dolog (hát még ahol pici gyermek is van). Idén ez már a harmadik hetem az ágyban, párnák közt, cseppet sem gondtalanul. Felőrölt ugyanis a gondolat, hogy semmit sem csinálok. Így történt hát, hogy kb. egy hete mézes-citromos teán kívül más nem készült a konyhámban, sőt egy sort sem írtam ide a blogba pedig korábbról van még ez-az a tarsolyomban…

Kezdem a sort egy fotókból összeválogatott éttermi beszámolóval. Talán nem árulok el titkot azzal, hogy nem vagyok sem étel -, sem pedig étterem kritikus, így nem gondolom, hogy hiteles lehetnék, mint véleményező! Remélem nem bánjátok, ha ezt most ki is hagyom, alább képeim úgyis magukért beszélnek. :) Annyit talán megjegyezhetek, az alábbi menüsor senkinek sem okozott csalódást, a desszert pedig valami fenomenális volt... Ígérem hamarosan érkezem annak általam kidolgozott, tökéletes másával, mert ezt mindenkinek ki kell próbálnia!! :)

Lehet sokan még nem tudjátok, hogy meglehetősen sok időt töltünk Siófokon, egy hónapból kb. 8-10 napot. Ilyenkor pattannak ki fejemből a legjobb recept ötletek. Egyrészt van pár kedvenc Balaton-parti éttermünk, ahol ihletet meríthetek, másrészt az itteni piacon csatangolva, helyieket hallgatva számos új receptet rakok össze a fejemben, majd jegyzek-, és rajzolok le füzetembe.

Kedvenc éttermeink közül, ma a Mala Garden-nel nyitom a sort. Kb. 3 perc sétára, a szomszédunkban található és itt ebédelünk a legtöbbször. Két hete is itt költöttük el a vasárnapi ebédünket kedves szomszédaink társaságában (külföldi út miatt, mínusz anyuka). :) Bájos kis partneremről, Luca Pannáról készült fotóim az ételek után következnek. 
Eat'aliano

Mexikói sajtleves csirkével, paradicsomos salsával és tortillával

Ropogós tintahalkarikák csípős salátával

Olívaolajos, fokhagymás házi spagetti "aglio e olio"

Bélszín steak

Mogyorókrémes-mascarponés, csokoládés sütemény

Mogyorókrémes-mascarponés, csokoládés sütemény




Az a bizonyos ízletes lampionvirág