Csirkepörkölt



Ez egy igazi falusi recept, mi sem jelzi jobban, mint hogy egész csirkéből készül, ráadásul belsőségekkel. Gyerekkorom időit idézi minden falat… Az orromban érzem azt a „kellemetlen” illatot mikor anya vagy a nagyi pörkölte a szőröcskéket a frissen vágott csirke bőréről… Kellemes ébresztő volt vasárnap reggel. :) Sokan nem ismerik ezt a „robbantott” típust, mert a hentesnél vásárolt alapanyagokból általában csak a comb, szárny, hát szokott a pörköltbe kerülni… Szerintem az összes alkatrésszel :), májjal, szívvel sokkal ízletesebb, tartalmasabb… Ahogy a képen is látszik, tejföllel tálaltam és isteni volt! Próbáljátok ki!

Hozzávalók:
1 púpozott fakanál zsiradék, 1 nagy fej hagyma, 1 zöldpaprika, 1 kisebb paradicsom, 1 púpozott teáskanál pirospaprika, 1 púpozott teáskanál só, 1 egész csirke, belsőségekkel.

1.A hagymát felkockáztam, a zsiradékon üvegesre pároltam. Hozzáadtam a felkarikázott zöldpaprikát és a félbevágott meghámozott paradicsomot. Ezt összeforraltam.
2.Félrehúztam a tűzről, meghintettem a pirospaprikával, sóztam és felengedtem 2 pohár (kb. 4-4 ½ dl) vízzel.
3.Ehhez adtam hozzá a letisztított, megmosott, feldarabolt csirkét és a belsőségeket. Lefedtem, és gyakori kevergetés mellett készre főztem. - Eat'aliano

Sfoglia con funghi e mozzarella



Ahogy ígértem itt a következő fogása a múlt heti vendégváró menümnek. Nagy sikert aratott, remélem nektek is tetszeni fog.
A sfoglia olaszul leveles tésztát jelent. Itáliában sok féle pitét készítenek belőle, zöldségekkel, pancetta-val, prosciutto-val. Nekem mégis valahogy ez a gombás, sajtos féle állt/áll a legközelebb a szívemhez. Egyszerű, gyors, és nagyon finom!!!!

Hozzávalók:
10 db közepes csiperkegomba, 40 gr szárított vargánya gomba, 1 csomag leveles tészta, 2 csomag mozzarella, 1 tojás, 2 gerezd fokhagyma, chili, olívaolaj, só, bors.

1.A vargányát 4-5 órára beázattam, hogy jól megszívja magát. Megtisztítottam a csiperkét, felkockáztam. Az olívaolajat felhevítettem a kés végével megnyomott fokhagymával, és két karika chilivel. Miután az olaj kellőképpen felmelegedett az utóbbiakat kivettem az olajból, ezekkel csak ízesítettem. Ebben az olajban készre pároltam a csiperkét és a kinyomkodott vargányát. Sóztam, borsoztam.
2.Egy kisebb kerámia sütőtálat kivajaztam, belehelyeztem a leveles tésztát úgy, hogy a tál egyik felén egy kicsit kilógott, az alját teljesen befedte, a másik felén pedig megmaradt a tészta nagyobbik része (ezt hajtottam később a töltelékre). Beleöntöttem a párolt gombát, a tetejére ollóval rávágtam (kézzel is tépkedhetjük) a mozzarellát. Ezután a tésztát gondosan ráhajtottam a töltelékre, úgy, hogy sütés közben ne folyhasson ki!
3.A tetejét óvatosan bevagdostam, de csak annyira, hogy a töltelékig ne jussak el. 1 tojás sárgájával alaposan megkentem. 160 fokos előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütöttem. - Eat'aliano

Joghurtos muffin


A héten egy kedves barátunkat vártunk vacsorára, szerettem volna lenyűgözni valami egyszerű, de nagyszerű desszerttel... Elsőre talán nagyon valóban nagyon egyszerűnek tűnhet, de feldobva egy kis vanília fagyival isteni volt! A vacsora nagyon jól sikerült az aznap szerzett pálinkának köszönhetően. :) :) A többi fogás receptje is hamarosan érkezik :)

Hozzávalók:
1 pohár gyümölcsös joghurt, 2 pohár liszt, 1,5 pohár cukor, 0,5 pohár olaj, 3 tojás, fél csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor, reszelt citromhéj, csipet só, gyümölcs.

1.A joghurtot beleöntöttem egy keverőtálba, ezután a joghurtos dobozt kimostam, ez lett a mérő eszköz. Jött a liszt, cukor, sütőpor, vaníliás cukor, majd az olaj. Ezután a tojás, reszelt citromhéj, só.
2.Habverővel csomómentesre kevertem. A muffin formákat kibéleltem a muffin papírral, és ¾-ig megtöltöttem a tésztával. A kiolvasztott piros gyümölcs mixet a tészták tetejére szórtam. Majd kb. 160 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütöttem. Végezetül vanília fagylalttal tálaltam!!!!!  - Eat'aliano

Pesto di basilico



Tudom a legtöbben a mozsárra esküsznek a pesto készítésénél. Mi a nagy családnak elég nagy adagokat készítettünk, ezért konyhai robotgéppel pürésítettük. Ezúttal sem tettem másként és bevallom idő híján is jobbnak láttam, hogy így készítsem. Sajnos nem emlékeztem a pontos arányokra, de szerencsémre tegnap e-mail-en megérkezett a recept. Érdemes nagyobb adagot készíteni és lefagyasztani, így más alkalommal tökéletes gyors ebéd lehet.

Hozzávalók:

50 gr friss bazsalikom levél, ½ pohár olíva olaj, 6 evőkanál reszelt parmezán, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál fenyőmag, só, bors.

1.Először a bazsalikomot, a fokhagymát és a fenyőmagot tettem a gépbe. Darabosra törtem, majd ezután következett a parmezán és végül a durvára őrölt só, bors, olíva olaj, s így együtt össze turmixoltam. - Eat'aliano


Padlizsánkrém


Hozzávalók:
2 közepes padlizsán, 3 gerezd fokhagyma, 1 kisebb fej vöröshagyma, 1 kis pohár tejföl, kb. 1-1 ½ dl majonéz, 1-2 evőkanál olíva olaj, só, bors.

1.A padlizsánok végeit levágjuk, alufóliával kibélelt tepsibe rakjuk, előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt 180 fokon addig sütjük, amíg a padlizsánok héja ráncos nem lesz, a húsát pedig be tudjuk nyomni.
2.Miután a padlizsán kihűlt leszedjük a héját, a húsát egy nagyobb tálba helyezzük, hozzáadjuk a kockára vágott vöröshagymát, az összenyomott fokhagymát és az összes többi hozzávalót, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Bot mixerrel pürésítjük.
3.Pirítóssal, lilahagymával, póréhagymával, paradicsommal, paprikával tálaljuk. Eat'aliano

Paprikás krumpli csipetkével



Hozzávalók:
1 kg burgonya, 1 szál házi kolbász, 1 közepes fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál pirospaprika, 1 tv paprika, 1 paradicsom, só, bors, zsiradék, aki szereti virsli. Csipetkéhez: 1 tojás, liszt, só.

1.A vöröshagymát finomra vágjuk, a fokhagymát összenyomjuk és zsiradékon megdinszteljük. A kolbászt folyó víz alá tartjuk, így könnyedén lejön a héja, 5-6 cm-es darabokra vágjuk, és a hagymára rakjuk, hogy színt eresszen és kicsit megpiruljon. Lehúzzuk a tűzről és rászórjuk a pirospaprikát, jól elkeverjük, ezután adjuk hozzá a félbe vágott tv paprikát, és a cikkekre vágott paradicsomot. Összefőzzük.
2.Ezután jöhet hozzá a cikkekre vágott burgonya, ekkor sózzuk, borsozzuk és felengedjük annyi vízzel, hogy a burgonyát ellepje. Fedő alatt addig főzzük, míg a burgonya már majdnem teljesen megpuhult, ekkor hozzáadjuk a csipetkét és készre főzzük (aki virslivel szereti ekkor adja hozzá felkarikázva). Tálaláskor tejföllel meglocsoljuk. - Eat'aliano

Túrós finomság



Hozzávalók:
2 csomag keksz (Győri Édes Zabfalatok), 100 gr teavaj, 2 cs. túró, 2 kisebb pohár natúr joghurt, 100 gr fagyasztott erdei gyümölcs mix, 1 citrom, porcukor, 1 cs. vaníliás cukor.

1.A kekszet mozsárban alaposan összetörjük, a teavajat felolvasztjuk és összekeverjük a keksszel, majd egy csatos tortaforma aljára nyomkodjuk.
2.A túrót a joghurttal, a citrom reszelt héjával és pár csepp citromlével, 5 evőkanál porcukorral és a vaníliás cukorral összekeverjük. Ezután hozzáadjuk a gyümölcsöket, óvatosan átforgatjuk.
3.A túrós masszát rásimítjuk a kekszes alapra. 5-6 órára hűtőbe helyezzük. - Eat'aliano

Zuppa di legumi misti


Emlékszem Patrizia-val sokszor készítettük ezt az ételt. Ez az egyik nagy kedvencem. Bár Olaszországban az ALAP alapanyagokat egyben, Misto Legumi néven megvásárolhatjuk, ez nagyon praktikus. Bevallom ezekben a csomagokban sokkal gusztább babok és mindenféle száraz hüvelyesek találhatóak, mint az itthon külön-külön megvásárolhatóakban. Számomra ebben az ételben a legvonzóbb hozzávaló az árpa. Egyszerűen imádom, sokféle ételhez adom, például a csülkös káposztához. Tökéletes a hűvös estéken. Laktató. Ízletes. Egy tipikus olasz leves, ami inkább főzelék. :)

Hozzávalók:
100 gr száraz bab, 100 gr lencse, 100 gr hántolt árpa, 2 szál sárgarépa, 2 szál fehérrépa, fél zellergumó, 100 gr mini kagylótészta, 1 csokor petrezselyem, 1 kisebb fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 70gr sűrített paradicsom, só, bors, olíva olaj.

1.A babot, a lencsét, és az árpát összekeverjük és egy éjszakára bő vízbe áztatjuk. Vigyázat kb. háromszorosukra dagadnak. Másnap leöntjük róla a vizet és alaposan átmossuk.
2.A kockára vágott hagymát és a karikára vágott zöldségeket kb. 3-4 evőkanál olíva olajon lepirítjuk. Félrehúzva a tűzről hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, összenyomott fokhagymát és a lecsepegtetett bab-lencse-árpa „mix”-et, jól elkeverjük, sózzuk, borsozzuk, majd annyi vízzel, hogy bőven ellepje fedő alatt közepes lángon, gyakori kevergetés mellett kb. 1 és ½ óra alatt készre főzzük.
3.Mikor a bab már majdnem teljesen megfőtt hozzáadjuk a tésztát, miután ez is kész hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, ekkor már lehúzhatjuk a tűzről.
4.Tálaláskor jó minőségű olíva olajjal meglocsoljuk, és frissen reszelt parmezánnal meghintjük.  

Eat'aliano

Rakott burgonya darált hússal




Hozzávalók:

50dkg darált hús, 1 kg burgonya, 1 ½ közepes fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 nagy pohár tejföl, 4 tojás, 2 evőkanál olaj, 20dkg füstölt sajt, 1 kávéskanál pirospaprika, só, bors.

1.3 db tojást, és a burgonyát (héjában) megfőzzük. A főtt tojásokat és a kihűlt, meghámozott burgonyát, ill. 1 fej vöröshagymát felkarikázzuk.
2.Olajon fél fej kockára vágott vöröshagymát és 1 gerezd zúzott fokhagymát megdinsztelünk, hozzáadjuk a darált húst, majd a pirospaprikát, frissen őrölt borssal és sóval ízesítjük.
3.A tejfölbe belekeverünk 1 tojást, és 1 gerezd zúzott fokhagymát.
4.Vajjal kikent tepsibe/jénaiba rétegezzük az összetevőket. Krumpli, hús, hagyma karika, tejföl, reszelt sajt, és így tovább. Utolsó réteg a tejföl legyen tetején a reszelt sajttal.
5.Előmelegített sütőbe helyezzük. 200 fokon 15-20 perc alatt készre sütjük. - Eat'aliano

Kreatív Blogger Díj



 Mit is mondhatnék… Blogom a napokban volt 1 hónapos és máris valaki, nem is akárki meglepett a Kreatív Blogger Díjjal!

LC cuisine ezúton szeretnék Neked köszönetet mondani, amiért rám (is) gondoltál!

Játékszabály:
1. Meg kell köszönnöm a díjat annak, akitől kaptam.
2. A logót ki kell tennem a blogban
3. Be kell linkelnem azt, akitől kaptam
4. Írnom kell magamról 7 dolgot, amit mások érdekesnek találhatnak rólam
5. Tovább kell adnom 7 bloggernek
6. Be kell linkelnem őket
7. Megjegyzést kell hagynom náluk, hogy tudjanak a díjról

Hét dolog magamról:
1.Imádok élni!
2.Imádok nyári estén csillagokat nézni!
3.Imádok önfeledten, boldogan kacagni!
4.Imádok bátor szívvel semmitől sem félni!
5.Imádok enni, inni, táncolni!
6.Öt testvérem van. Egytől-egyik különbözőek, és nagyon különlegesek!!!
7.És végezetül egy nagyon fontos infó: rendmániás vagyok, az az idegesítő fajta! :)

Szeretném továbbadni a Kreatív Blogger Díjat:  Belly Konyhája, GasztroRéka, Felhőlány, Rain and Snow, Dalla cucina, per te, Mézesélet, juharszirup

Eat'aliano

Zsírjában sült kacsamáj



Ezúttal, két személyre készítettem csak, úgyhogy a siófoki csarnokban mindössze egy nagyobbacska májat vettem, és háj hiányában most megtette a házi kacsazsír is.

Hozzávalók:
 Kacsamáj, háj vagy kacsazsír.

1.A kacsazsírt felmelegítettem közepes lángon. A májat vastagabb szeletekre vágtam és alacsony lángon sütöttem kb. 3-4 percig.
2.Kovászos uborkával, friss-ropogós kenyérrel tálaltam, megsóztam, frissen őrölt borssal meghintettem. Végül a zsírban utólag felkarikázott chili paprikát, és hagymát pirítottam. :)

Eat'aliano

Tejfölös gombóc




A mai receptet a szokásosnál is nehezebben sikerült feltöltenem, reggel 8 óta próbálkozom immáron a harmadik gépen... Lám este 10 és sikerült. Szerintem ez nagymamám legjobb, legfinomabb receptje nem bírtam volna elaludni úgy, hogy nem teszem fel!!!! Családunk minden tagja imádja és ha csak meghallom, hogy a Nagyi tejfölös gombócot készít ebédre, (ha csak tehetem) kocsiba ülök és már Nagylókon is vagyok....

Hozzávalók:

Tésztához: ½ kg burgonya, 30-35 dkg liszt. Szószhoz: 1 nagy pohár tejföl, 1 közepes hagyma, 1 kávéskanál pirospaprika, 1 evőkanál olaj, só.

1.A burgonyát megfőzzük, áttörjük, és apránként adagolva a lisztet könnyű állagú tésztát készítünk. Sodrófával 2-3 cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát. Késsel kb. 2-3 cm széles csíkokra vágjuk, majd a csíkokat kockázzuk. A kockákat gombócokká formázzuk.
2.A szószhoz kockára vágjuk a hagymát, az olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a pirospaprikát. Miután kihűl, hozzáadjuk a tejfölt, sózzuk.
3.A gombócokat lobogó vízbe rakjuk, és addig főzzük, amíg a víz tetejére fel nem jönnek. Majd a szószhoz adjuk,  jól átforgatjuk. - Eat'aliano

Krumplis pite



Hozzávalók:

1/2 kg burgonya, tésztához: 2 db tojás, 10 evőkanál liszt, ½ l tej, só.

1.A burgonyát megtisztítjuk, 2-3 mm vastagságúra felkarikázzuk, majd egy kizsírozott tepsi aljára helyezzük őket.
2.A tésztához összekeverjük az összetevőket. Majd a tepsibe helyezett burgonyára öntjük.
3.180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük. - Eat'aliano

Zöldbableves házi tésztával




Hozzávalók:

1 kg zöldbab, 4 szál fehérrépa, 2 szál sárgarépa, 6 gerezd fokhagyma, ½ fej vöröshagyma, kisebb csokor petrezselyem, 2 kávéskanál pirospaprika, 1 evőkanál liszt, só, 1 fakanál zsiradék (vagy olaj).

1.A zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk, ezeket kb. 2 liter vízben feltesszük főni 5 db egészben hagyott fokhagymával.
2. Mikor a zöldségek nagyjából megfőttek, elkészítjük a rántást.
3.1 kanál zsiradékon megpirítunk 1 összezúzott fokhagymát, hozzáadjuk a pirospaprikát, és a lisztet, összepirítjuk, felengedjük 2 dl vízzel és csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a leveshez. Sózzuk. Ezután összeforraljuk.


Házi tészta

Hozzáavalók:

2 tojás, liszt, só.

1.A tojásokhoz adunk egy csipet sót, és annyi lisztet, hogy a tésztánk ne legyen túl kemény. 
2.Ezt sodrófával 2 mm vastagságúra nyújtjuk, és késsel vékony kis csíkokra felvágjuk.

Eat'aliano