Lenticche con Cotechino Cotto
Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, kb. 5 evőkanál extra szűz olíva olaj, 10 gr vaj, 300 gr apró szemű, minőségi lencse, 5 evőkanál polpa di pomodoro, 600 ml zöldégalaplé, só, bors. 1 db cothecino cotto (tartós, előfőzött olasz kolbász) vagy 500 gr krinolin.
1.A lencsét főzés előtt kb. 2 órával beáztattam. Egy jó minőségű, Puglia-ból származó, apró szemű fajtát használtam, amit még Rómában kaptam ajándékba egy barátomtól. (Amennyiben itthon nem tudtok beszerezni hasonlót, csak a megszokott, nagy szemű fajtát, úgy áztassátok be azt már előző este!)
2.Nos, úgy kezdtem, hogy az apró kockára vágott hagymát megpároltam az extra szűz olíva olajon és a vajon. Hozzáadtam a lecsepegtetett lencsét, elkevertem. Hozzá öntöttem a polpa di pomodoro-t, ismét elkevertem és hagytam egy percig forrni. Ezután adtam hozzá a zöldséglé ¾-ét, annyit, hogy a lencsét bőven ellepje. Fedő alatt, gyakori kevergetés mellett így főztem 20 percig.
3. Ezután hozzáöntöttem a maradék zöldséglevet, sóztam, borsoztam és továbbra is gyakori kevergetés mellett, de immáron fedő nélkül főztem további 20-30 percig. A második adag zöldséglé hozzáadásával egy időben, hideg (!) vízben feltettem főni a cotchino-t (vagy krinolint), mert ennek is kb. 20 perc kell, míg megfő.
4.A kész ételt egy nagyobb, mély tányérban tálaltam, úgy, hogy a lencsére halmoztam a karikára vágott cotechino-t (krinolint) és egy rozmaring ággal díszítettem.
„Egyszerű” sült sütőtök
Itt az ideje az egyszerű-gyors-őszi-melengető recepteknek… A sütőtök nem tartozik a legnépszerűbb alapanyagok közé… Meglepetésemre, családi körben azt tapasztaltam, hogy két véglet létezik: van aki bolondul érte, van aki egyenesen gyűlöli… Kb. 50-50% az arány…
Egyszerűen, sütve, a legtöbben leszavazták, sütőtök krémleves formájában azonban nagy sikere volt…
Kezdésnek induljunk az alapoktól, most csak süssük meg…
1.A tököt először félbe vágtam, belső magjait egy kanál segítségével eltávolítottam, majd a már megtisztított részeket 3-3 egyenlő részre szeltem.
2.A tököket kényelmesen, egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezve a már 180 fokra előmelegített sütőbe dugtam kb. 1 órára.
Eat’aliano
Lebbencsleves egy őszi hétvégén Nagyinál, Nagylókon
Anyai nagyapám alföldi származású, családunk azon része még mindig Csongrád mellett él és egész évben paprikát-, paradicsomot termeszt hatalmas-, végeláthatatlan fóliasátrakban.
Nagyi tőlük vette át ezt a laktató, ámde korántsem kímélő receptet, ami azóta családi kedvenc lett.
Amint lehetőségem nyílik kicsit elszakadni a fővárostól, azonnal Nagyimhoz menekülök vidékre. Itt aztán igazi, aktív kikapcsolódás vár rám. Telis-tele sütéssel és főzéssel, nosztalgiázással, régi-, családi tárgyak történetének felderítésével, antik cuccok gyűjtésével…
Sajnos, ez alkalommal (ismét!!!) itthon felejtettem a nagy gépem, így a képek egy sima, amatőr digitális géppel készültek... A recept után megtaláljátok a hétvége legjobban sikerült fotóit, remélem általuk jobban "átjön" majd az a "nagyis retró feeling"… :)
Hozzávalók:
1 kisebb fakanál házi zsiradék (olajjal helyettesíthető), 10 dkg házi füstölt szalonna, 20 dkg lebbencs tészta, ½ szál füstölt kolbász, 1 nagyobb fej hagyma, 4 db kisebb burgonya, 1 db kimagozott zöldpaprika, 1 db paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, petrezselyem, 1,5 kk pirospaprika, só, bors, őrölt kömény.
1.Kevés zsiradékon megpirítottuk a kockára vágott szalonnát. A szalonnapörcöt kiszedve a kisült zsiradékon rövid ideig pároltuk az apróra vágott hagymát, majd hozzáadtuk a lebbencs tésztát. Folyamatos kevergetés mellett addig pirítottuk a tésztát, míg az piros és hólyagos nem lett. Mikor a tésztánk is kellőképpen lepirult kimertünk a szalonna mellé.
2.Ezután ment bele a kockára vágott burgonya, meghintettük a pirospaprikával és felengedtük kb. 1,5 l vízzel. Végül hozzáadtuk a tésztát, szalonnát, zöldpaprikát, a cikkekre vágott paradicsomot és a felkarikázott kolbászt. Forrás után fűszereztük a sóval, borssal és a köménnyel. Kb. 20 perc alatt készre főztük. - Eat'alianoFriss tanyasi tojás |
Nagyi féltve őrzött anyai öröksége |
Kincsek |
Meggyes pite
Kb. 2 hete tart ez a rekkenő hőség, azóta nem kívánok mást, csak zöldséget, gyümölcsöt. Ezen magam is meglepődtem, hiszen korábban nem voltam oda értük semmilyen formában.
Szerencsére most van szezonja a legtöbb és legjobb gyüminek, zöldségnek, s ezt igyekszem is maximálisan kihasználni.
Mai sütim egy újragondolt nyári finomság, amit eredetileg nagyikámtól tanultam, bár ez alkalommal feloldoztam magam a kötöttségek alól és itt-ott változtattam rajta.
Az kóstoltatás eredménye: néhány darab levágott szél, amiért még versenyeztek a tesztelők!
Hozzávalók:
20 dkg liszt, 20 dkg vaj, 4 tojás, 15 dkg cukor, 80 dkg kimagozott meggy és ehhez még 10 dkg cukor.
1.A meggyet kb. fél nappal korábban lecukroztam és állni hagytam.
2.Szobahőmérsékletű vajat habosra kevertem a 15 dkg cukor felével, majd lassú kevergetés mellett, egyenként adtam hozzá a tojások sárgáját, amit habverővel jól összedolgoztam a krémmel.
3.A fehérjét kemény habbá vertem a cukor másik felével és egy csipet sóval. Ezt aztán egy spatulával, óvatos mozdulatokkal összekevertem a korábban habosra kevert vajjal.
4.Ezután egy szitával (lassan adagolva) hozzáadtam a lisztet, s alaposan elkevertem.
5.Előmelegítettem a sütőt a legmagasabb fokozaton, eközben a kész tésztát kivajazott, lisztezett tepsibe öntöttem és az alaposan kinyomkodott meggyet, sűrűn a tetejére szórtam. Ezután a sütőt 140 fokra mérsékeltem és így kb. 20-25 perc alatt megsütöttem. - Eat'aliano
La pasta fresca fatta in casa
Az én házi tésztám nagyon egyszerű recept alapján készül, mindössze két hozzávaló szükséges hozzá. Azonban ami a gyúrást illeti, nos az egy nehezebb folyamat, sok-sok gyakorlást igényel, melyet csak kitartó szorgalom árán tudunk elsajátítani.
Hozzávalók:
Személyenként: 100 gr liszt, 1 tojás.
1.A lisztet egy nyújtódeszkára halmoztam, közepére egy mélyedést képeztem, ebbe kerültek a tojások, melyeket egy villával felvertem, úgy hogy azok eközben az összes lisztet felvegyék. Eztán jött csak a neheze, a gyúrás, illetve a nyújtás.
2. A kapott masszából lisztezett gyúródeszkán cipót formáztam, törekedve arra, hogy már ne ragadjon. Nyújtófával, állandó csúsztatott mozdulatokkal alaposan kilapítottam, majd több alkalommal a tésztát a sodrófára feltekerve addig nyújtottam, amíg el nem értem a kívánt vastagságot, ami kb. fél centi.
3.Tekintettel arra, hogy ez alkalommal csak egy egyszerű linguine tésztát készítettem, igyekeztem megkönnyíteni a dolgom a metélésnél. Így először a kiterített tészta két szélét behajtottam egyenlően a közepéig, majd ezt még egyszer félbe hajtottam. Ezután már csak a metélés volt hátra, melynek technikáját (felesleges magyarázat helyett) az alábbi képeken láthatjátok. - Eat'aliano
A Santa Susanna malomban őrölt liszt |
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)