Ricotta fritte


Mai előételem nem egy szokványos fogás még az itáliai asszonyok konyhájában sem. Mi itthon a ricotta-t főként édességek és töltött tészták készítéséhez használjuk, Olaszországban azonban számos módja van még a felhasználásának, többek között remek antipasti-k készülnek belőle. Én is közöltem már receptet ezzel a hozzávalóval, de mai előételem minden bizonnyal érdekesebb kalandozást ígér a megszokott ízek után. Remélem sokan kipróbáljátok!

Hozzávalók:
150 gr ricotta, 2 tojás, liszt, napraforgó olaj.

1.A ricottából két evőkanál segítségével galuska méretű ill. formájú „gombócokat” formáztam. Először a felvert tojásba, majd a lisztbe mártottam. Forró olajban kisütöttem. - Eat'aliano



Melanzane alla parmigiana


Az elkövetkező időszakban többségében a Rómából hozott receptjeimet osztom meg veletek, igyekszem rövid idő alatt sok-sok receptet közzé tenni, hogy válogathassatok a kedvetekre való fogások közül. Remélem sokan kipróbáljátok majd kedvenceimet.

Hozzávalók:
2 db nagyobb padlizsán, 200 gr parmezán, 2 db mozzarella, 10 db érett koktél paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, olíva olaj, só, bors.

1.A padlizsánokat alapos öblítés után hosszában 4 egyenlő szeletre vágtam, szárazra töröltem. A koktélparadicsomokat megmostam, felszeleteltem, a mozzarellát kézzel apró darabokra tépkedtem.
2.A padlizsán szeletek mindkét oldalát kevés olíva olajon egy serpenyőben megpirítottam, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyeztem. A paradicsomot, mozzarellát és az átnyomott fokhagymát a padlizsán szeletekre helyeztem.
3.Ízlés szerint sóztam, borsoztam, majd meglocsoltam kevés extra szűz olíva olajjal. Végezetül alaposan megszórtam frissen reszelt parmezán sajttal. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt aranybarnára sütöttem. - Eat'aliano


Ciambella alla Sara

 
Jöjjön hát római utam második receptje, amit fogadott nővéremmel, Saraval készítettünk el. Tökéletes vendégvárónak, reggelire vagy csak egy kávé mellé. A képek miatt elnézést kérek, nem sikerültek túl jól...

Hozzávalók:
4 tojás, 350 gr liszt, 300 gr cukor, 100 gr vaj, ½ dl olíva olaj, 1 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor, 1 zacskó sütőpor, 150 gr étcsokoládé.

1.A tojásokat egy kézi mixer segítségével krémesre kevertük a cukorral. A lisztet a sütőporral és a vaníliás cukorral elkevertük és a tojásos krémhez szitáltuk, majd hozzáadtuk a felolvasztott vajat, az olajat és a tejet, mixerrel ismételten alaposan átkevertük.
2.Az étcsokit egy nagyobb késsel felaprítottuk és egy spatulával óvatosan a tésztához kevertük. Kivajazott-lisztezett sütőformában, 180-190 fokra előmelegített sütőben kb. 45-50 perc alatt megsütöttük. - Eat'aliano


La piú buona carbonara del mondo alla Simone


Egy hete már, hogy visszatértem Rómából, ahol olasz családommal tölthettem néhány napot. Rengeteg (új) élménnyel tértem haza, azt sem tudom, hol kezdjem beszámolómat, hiszen oda térhettem vissza, ahol minden főzéssel kapcsolatos tapasztalatomat szereztem.
Felfrissítettem homályba veszett tudásomat és tanultam sok-sok új receptet.

Sajnos, rajtam kívülálló okok miatt csak két napot tölthettem az enyéimmel, de így is tartalmasra, illetve felejthetetlenre sikeredett. Egy tucatnyi ételt készítettünk el együtt.

A képek főzés közben készültek, nem igazán törekedtem a tökéletességre, de remélem azért így is kedvetekre lesznek.

Nem is szaporítom tovább a szót, jöjjön az én első számú favoritom, a carbonara. Ezen kedvencemről korábban már közöltem egy receptet, de ezúttal a kint készült verziót írom le, pontosan úgy, ahogy azt elkészítettük. Mondjátok, mi lehetne ennél eredetibb? :))

A további beszámolókért, receptekért térjetek be hozzám a napokban. :)

Hozzávalók (5 főre):
750 gr mezzemaniche tészta, 200 gr pancetta, 7 tojás sárgája, ½ dl tej, kb. 100 gr frissen reszelt parmezán sajt, kb. 100 gr frissen reszelt pecorino sajt, só, bors.

1.A tésztát bő, forrásban lévő vízben feltettük főni. Közben a tojások sárgáját egy kézi habverővel alaposan kikevertük a tejjel, reszelt sajtokkal, sóztuk, borsoztuk (ha a massza esetleg túl sűrű kevés tejjel hígíthatjuk, a sóval pedig bánjunk csínján, mert a pancetta elég sós). A felkockázott pancettát kevés olíva olajon ropogósra pirítottuk egy nagy serpenyőben.
2.A tésztát 2 perccel az utasítás szerinti idő előtt leszűrtük, hozzáadtuk a pancettához, ráöntöttük a tojásos szószt és így további 1 percig melegítettük, ügyelve arra, hogy a tojás ne csapódjon ki, maradjon inkább egy picit nyers. - Eat'aliano


Related Posts with Thumbnails