Meggyes pite


Kb. 2 hete tart ez a rekkenő hőség, azóta nem kívánok mást, csak zöldséget, gyümölcsöt. Ezen magam is meglepődtem, hiszen korábban nem voltam oda értük semmilyen formában.


Szerencsére most van szezonja a legtöbb és legjobb gyüminek, zöldségnek, s ezt igyekszem is maximálisan kihasználni.


Mai sütim egy újragondolt nyári finomság, amit eredetileg nagyikámtól tanultam, bár ez alkalommal feloldoztam magam a kötöttségek alól és itt-ott változtattam rajta.


Az kóstoltatás eredménye: néhány darab levágott szél, amiért még versenyeztek a tesztelők!



Hozzávalók:

20 dkg liszt, 20 dkg vaj, 4 tojás, 15 dkg cukor, 80 dkg kimagozott meggy és ehhez még 10 dkg cukor.


1.A meggyet kb. fél nappal korábban lecukroztam és állni hagytam.

2.Szobahőmérsékletű vajat habosra kevertem a 15 dkg cukor felével, majd lassú kevergetés mellett, egyenként adtam hozzá a tojások sárgáját, amit habverővel jól összedolgoztam a krémmel.

3.A fehérjét kemény habbá vertem a cukor másik felével és egy csipet sóval. Ezt aztán egy spatulával, óvatos mozdulatokkal összekevertem a korábban habosra kevert vajjal.

4.Ezután egy szitával (lassan adagolva) hozzáadtam a lisztet, s alaposan elkevertem.

5.Előmelegítettem a sütőt a legmagasabb fokozaton, eközben a kész tésztát kivajazott, lisztezett tepsibe öntöttem és az alaposan kinyomkodott meggyet, sűrűn a tetejére szórtam. Ezután a sütőt 140 fokra mérsékeltem és így kb. 20-25 perc alatt megsütöttem. - Eat'aliano

La pasta fresca fatta in casa


Az én házi tésztám nagyon egyszerű recept alapján készül, mindössze két hozzávaló szükséges hozzá. Azonban ami a gyúrást illeti, nos az egy nehezebb folyamat, sok-sok gyakorlást igényel, melyet csak kitartó szorgalom árán tudunk elsajátítani.
 
Hozzávalók:
Személyenként: 100 gr liszt, 1 tojás.

1.A lisztet egy nyújtódeszkára halmoztam, közepére egy mélyedést képeztem, ebbe kerültek a tojások, melyeket egy villával felvertem, úgy hogy azok eközben az összes lisztet felvegyék. Eztán jött csak a neheze, a gyúrás, illetve a nyújtás.

2. A kapott masszából lisztezett gyúródeszkán cipót formáztam, törekedve arra, hogy már ne ragadjon. Nyújtófával, állandó csúsztatott mozdulatokkal alaposan kilapítottam, majd több alkalommal a tésztát a sodrófára feltekerve addig nyújtottam, amíg el nem értem a kívánt vastagságot, ami kb. fél centi.



3.Tekintettel arra, hogy ez alkalommal csak egy egyszerű linguine tésztát készítettem, igyekeztem megkönnyíteni a dolgom a metélésnél. Így először a kiterített tészta két szélét behajtottam egyenlően a közepéig, majd ezt még egyszer félbe hajtottam. Ezután már csak a metélés volt hátra, melynek technikáját (felesleges magyarázat helyett) az alábbi képeken láthatjátok. - Eat'aliano



A Santa Susanna malomban őrölt liszt
Related Posts with Thumbnails