Come cucinare la pasta? Hogyan főzzünk tésztát?



Tésztát főzni egyszerű…gondolnánk, pedig ez korántsem így van! Van néhány alapszabály, amit nem árt betartanunk.
Emlékszem, mikor 19 évesen Rivodutriba költöztem  nem sokat tudtam az olasz gasztronómiáról, sőt az általam legismertebb olasz étel a milánói makaróni volt trapistával, ami inkább magyar mint olasz, de még trapista nélkül is…
Azóta már tudom, hogy az eredeti macaroni tészta a magyar szarvacska hasonmása, csak ugye az előbbi nem tojással készül, hanem durumlisztből.  És most itt szeretnék párhuzamot vonni az általunk olasznak hitt tésztaétel és a szerintünk tökéletesen kifőzött(!) tészta között.
Szerintem körülbelül úgy tudunk tésztát főzni, mint milánói makarónit készíteni… Úgy magyarosan…
Lássuk tehát a tésztafőzés (és nem kifőzés) alapszabályait:
Amire szükségünk lesz:

Legalább 3-4 literes magas falú fazék, amit csak erre a célra használunk, legfeljebb víz forralására. Durvára őrölt tengeri só. Tésztaszűrő.
1. Egy főre 120-130 gr tésztával kell számolnunk, ez függ attól, hogy főételt vagy előételt készítünk. 
2. A tésztát mindig bő forrásban lévő vízbe helyezzük. 100 gr tésztához kb. 1-1,5 liter vizet számoljunk.  Amikor belehelyezzük a tésztát, akkor adjuk csak hozzá a sót. 
3. Olajat semmiképpen nem teszünk a főzővízbe! Ha elegendő vízben főzzük a tésztát, nem fog összeragadni. 
4. Az olasz tésztát nem szabad túlfőzni, az olaszok félkeményen, "al dente" módon fogyasztják. A kifőtt tésztát leszűrjük, az igazi olasz tésztát sem leöblíteni, sem átmosni nem szabad. 
5. Ajánlott a tésztát főzővízből egyből a szószba átmerni. A szósznak nem árt egy kis ízletes tésztavíz. - Eat'aliano

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails