Zuppa di legumi misti


Emlékszem Patrizia-val sokszor készítettük ezt az ételt. Ez az egyik nagy kedvencem. Bár Olaszországban az ALAP alapanyagokat egyben, Misto Legumi néven megvásárolhatjuk, ez nagyon praktikus. Bevallom ezekben a csomagokban sokkal gusztább babok és mindenféle száraz hüvelyesek találhatóak, mint az itthon külön-külön megvásárolhatóakban. Számomra ebben az ételben a legvonzóbb hozzávaló az árpa. Egyszerűen imádom, sokféle ételhez adom, például a csülkös káposztához. Tökéletes a hűvös estéken. Laktató. Ízletes. Egy tipikus olasz leves, ami inkább főzelék. :)

Hozzávalók:
100 gr száraz bab, 100 gr lencse, 100 gr hántolt árpa, 2 szál sárgarépa, 2 szál fehérrépa, fél zellergumó, 100 gr mini kagylótészta, 1 csokor petrezselyem, 1 kisebb fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 70gr sűrített paradicsom, só, bors, olíva olaj.

1.A babot, a lencsét, és az árpát összekeverjük és egy éjszakára bő vízbe áztatjuk. Vigyázat kb. háromszorosukra dagadnak. Másnap leöntjük róla a vizet és alaposan átmossuk.
2.A kockára vágott hagymát és a karikára vágott zöldségeket kb. 3-4 evőkanál olíva olajon lepirítjuk. Félrehúzva a tűzről hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, összenyomott fokhagymát és a lecsepegtetett bab-lencse-árpa „mix”-et, jól elkeverjük, sózzuk, borsozzuk, majd annyi vízzel, hogy bőven ellepje fedő alatt közepes lángon, gyakori kevergetés mellett kb. 1 és ½ óra alatt készre főzzük.
3.Mikor a bab már majdnem teljesen megfőtt hozzáadjuk a tésztát, miután ez is kész hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, ekkor már lehúzhatjuk a tűzről.
4.Tálaláskor jó minőségű olíva olajjal meglocsoljuk, és frissen reszelt parmezánnal meghintjük.  

Eat'aliano

2 megjegyzés:

  1. Laktató finomság az ilyen hűvös estéken, nagyon tetszik! :)

    VálaszTörlés
  2. Mi nagyon szeretjü a ilyen laktatató leveseket, még soha nem próbáltam az árpával főzni -igaz ismerem-, itt lesz az ideje.:)

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails